Bezrobocie w powiecie limanowskim w latach 2003-2007 - Smoleń, Maciej (My University, 2009)
Celem pracy jest zaprezentowanie specyfiki bezrobocia na terenie powiatu limanowskiego oraz próba oceny działań podejmowanych przez Powiatowy Urząd Pracy celem zmniejszania tego zjawiska. Hipoteza badawcza zakłada, że stosowane w analizowanym okresie metody zwalczania bezrobocia nie były decydującym czynnikiem wpływającym zasadniczo na poprawę sytuacji na lokalnym rynku pracy. Praca składa się z czterech rozdziałów. Pierwszy rozdział zawiera aspekty pojęciowe dotyczące zjawiska bezrobocia. Rozdział drugi przedstawia makroekonomiczne i demograficzne uwarunkowania polskiego rynku pracy, instytucje rynku pracy oraz usługi rynku pracy w Polsce. Rozdział trzeci zawiera charakterystykę powiatu limanowskiego. W rozdziale czwartym przeprowadzono analizę bezrobocia w powiecie limanowskim uwzględniając wielkość i charakter bezrobocia oraz usługi rynku pracy na rzecz promocji zatrudnienia, łagodzenia skutków bezrobocia i aktywizacji zawodowej realizowane przez Powiatowy Urząd Pracy. Powyższa analiza była podstawą do próby oceny skuteczności stosowanych działań. Okres badawczy obejmuje lata 2003-2007.

This thesis discusses the problem of unemployment in the area of the Limanowa adm. district, in the years 2003-2007. The work consists of four chapters. The first chapter contains aspects concerning the phenomenon of unemployment. Nature of labour market and disadvantages of the phenomenon of unmeployment are presented. Moreover, methods of preventing unmeployment and limiting its social impact are discussed. In the second chapter, macroeconomic and demographic conditioning of the Polish labour market, institutions of the labour market and services of the labour market in Poland are described. The third chapter contains the characteristics of the Limanowa county, including its history, location, demographic structure and local economy. The forth chapter presents structure of unmployment of the Limanowa district and current data in this respect. Moreover analyses the instruments of policy adopted by the Limanowa County Unemployment Office for preventing unemployment in the period under discussion.
Keywords: bezrobocie; Polska; powiat limanowski