Praca jako źródło satysfakcji i rozwoju człowieka - Kamińska, Jolanta (My University, 2011)
Jedną z podstawowych działalności dorosłego człowieka jest praca, która wypełnia prawie połowę życia i decyduje o jego kształcie oraz o osobowości człowieka. Głównym celem pracy jest tworzenie określonych dóbr i usług, które są społecznie wartościowe i dzięki temu podnoszą jakość życia. Współcześnie praca dzięki nowym technologiom i rozwojowi technicznemu niesie ze sobą ogromne wartości kształcące, co pozwala na rozwój zawodowy człowieka oraz rozwój człowieka w ogóle. Dzieje się tak poprzez podnoszenie kwalifikacji zawodowych oraz realizowanie własnych uzdolnień. Niniejsza praca ma charakter pracy opisowej, pewnego rodzaju sondażu diagnostycznego. Celem pracy jest potwierdzenie faktu, że praca, jako źródło satysfakcji człowieka, przysparza mu dóbr finansowych i materialnych, podnosi jakość jego życia, daje prestiż, a także pozwala realizować swoje uzdolnienia. W tym celu postawiono 2 hipotezy badawcze: 1. Paca jest źródłem satysfakcji człowieka, ponieważ daje dobra finansowe, materialne, podnosi jakość życia człowieka i daje prestiż. 2. Praca poprzez możliwości technologiczne, kształcące pozwala na rozwój człowieka przez podnoszenie kwalifikacji oraz pozwala realizować swoje uzdolnienia. Przeprowadzone badania ankietowe potwierdziły postawione wyżej hipotezy: praca jest źródłem satysfakcji, podnosi jakość życia i daje prestiż oraz pozwala rozwijać uzdolnienia i podnosi kwalifikacje zawodowe.
Job as satisfaction and source of human development
Keywords: praca zawodowa; rozwój zawodowy pracownika; zadowolenie z pracy