Analiza i doskonalenie systemu motywacyjnego na przykładzie firmy Planet Honda - Szmigiel Magdalena (My University, 2001)
Motywacja to zestaw sił sprawiających, że ludzie zachowują się w określony sposób. Motywowanie to świadome i celowe oddziaływanie na zachowania ludzi w procesie pracy. Kreowanie warunków umożliwiających zaspokajanie potrzeb pracowników oraz pobudzających pracowników do zwiększenia swego wkładu w realizację celów organizacji. Umiejętność motywowania pracowników stanowi jeden z najważniejszych elementów decydujących o skuteczności pracy menedżera. Jednak niezbędnym warunkiem odnoszącego sukcesy procesu motywowania jest zrozumienie założonego mechanizmu oddziaływania na ludzi. Należy bowiem pamiętać, że każdy system motywacyjny musi być zawsze dopasowany do danej organizacji. Aby skutecznie motywować pracowników, należy poznać zarówno teoretyczne podstawy motywowania jak i ich indywidualne potrzeby każdego zatrudnionego. Tylko kompleksowa wiedza może być podstawa sukcesu menedżera i wykorzystywanego przez niego systemu motywacyjnego. Celem mojej pracy jest zapoznanie się z dorobkiem naukowym dotyczącym istoty motywacji i motywowania oraz identyfikacja i ocena systemu motywacyjnego stosowanego w amerykańskiej firmie Planet Honda.
Keywords: teoria motywacji; motywowanie pracowników; teoria hierarchii potrzeb; teoria procesu; teoria oczekiwań; motywowanie w zarządzaniu; systemy motywacyjne; strategie motywacji; wynagrodzenia; dobór pracowników; awans; firma Planet Honda