Perspektywy rozwoju Spółdzielni Inwalidów posiadających status zakładów chronionych na przykładzie Spółdzielni Inwalidów „Karpaty” - Krok, Tomasz (My University, 2012)
Celem pracy jest przedstawienie perspektyw rozwoju spółdzielni inwalidów działających jako zakłady pracy chronionej w Polsce. Zmiany przepisów prawnych dotyczących finansowania i funkcjonowania PEFRON i ZPCH mają istotny wpływ na ich dalszą działalność i dalszy rozwój. Praca składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym zebrano zagadnienia dotyczące osób niepełnosprawnych, przedstawiono dane demograficzne ich dotyczące oraz scharakteryzowane zostały zasady działalności PEFRON. Drugi opisuje sytuację osób niepełnosprawnych oraz zasady funkcjonowania ZPCH w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej. Rozdział trzeci poświęcony jest funkcjonowaniu Spółdzielni Inwalidów „Karpaty”. Przedstawiono w nim jej sytuację finansową w latach 2007 – 2009. Z kolei rodział czwarty w całości poświęcony jest perspektywą rozwoju i dalszego funkcjonowania zakładów pracy chronionej w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej.

This work aims to present the prospects of development of disabled workers co-operatives that work as supported employment enterprises in Poland. Changes in legislation that concern the financing and the operation of PEFRON and ZPCH have a significant impact on their future activity and further development. This work consists of four chapters. The first chapter is devoted to the collection of issues concerning the disabled. Moreover, in this chapter the demographic data that concerns the disabled and the governing rules for PEFRON were presented. The third chapter describes the functioning of 'Karpaty' - a disabled workers co-operative. In this chapter the financial situation of this institution from 2007 to 2009 was discussed. The fourth chapter is devoted to the prospects of development and further work of supported employment enterprises in Poland and other European Union countries.
The prospects of development of disabled workers co-operatives that perform the role of supported employment enterprises on the example of Spółdzielnia Inwalidów Karpaty - a disabled workers co-operative
Keywords: osoba niepełnosprawna; zakład pracy chronionej; spółdzielnia inwalidów; Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (PFRON); disabled Persons; sheltered workshop; co-operatives; National Disabled Persons Rehabilitation Fund