Konstruktywny i destrukcyjny wpływ stresu we współczesnym zarządzaniu - Grzech, Angelina (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie istoty zjawiska stresu w organizacji na przykładzie ankiety przeprowadzonej wśród pracowników Zakładu Mięsnego „Dobrowolscy” w Wadowicach Górnych. Praca obejmuje część teoretyczną oraz praktyczną. W części teoretycznej omawiając poszczególne kwestie wykorzystałam dostępną literaturę przedmiotu, natomiast część praktyczna oparta jest na materiałach wewnętrznych Zakładu Mięsnego „Dobrowolscy” oraz na wynikach przeprowadzonej ankiety. Układ pracy to trzy rozdziały rozpoczęte wstępem a zakończone uwagami i wnioskami dotyczącymi całej poruszanej tematyki. W I rozdziale zamieszczone jest omówienie pojęcia stresu oraz została dokonana jego charakterystyka. Zaprezentowano główne teorie stresu oraz źródła jego powstawania z uwzględnieniem stresu zawodowego. Przedstawiono również konstruktywne i negatywne skutki stresu zawodowego. Końcową część rozdziału stanowi prezentacja różnych rodzajów metod radzenia sobie ze stresem. Zaprezentowano zarówno działania indywidualne jak i organizacyjne. Rozdział II zawiera terminologię dotyczącą zarządzania oraz jego współczesnych koncepcji. Omówiono czynniki, które w znacznym stopniu ułatwiają oraz z drugiej strony utrudniają zarządzanie w organizacji. Rozdział III zawiera omówienie zjawiska stresu zawodowego wśród pracowników w Zakładzie Mięsnym „Dobrowolscy” Sp. z o.o. Na wstępie przedstawiono metodykę badań i analizę oraz dokonano ogólnej charakterystyki Zakładu Mięsnego „Dobrowolscy” Sp. z o.o. Końcową cześć rozdziału stanowi podsumowanie wyników przeprowadzonych badań.
Constructive and destructive effects of stress in modern management
Keywords: stres; stres zawodowy; zarządzanie przedsiębiorstwem; produkcja mięsa; badania psychologiczne