Kosowo - od autonomii do niepodległości. Rola społeczności międzynarodowej w rozwiązaniu problemu kosowskiego oraz główne implikacje uznania niepodległości Kosowa - Baj Mariusz (My University, 2008)
Kwestia statusu Kosowa, uregulowana ostatecznie w lutym 2008 roku uznaniem przez społeczność międzynarodową kosowskiej deklaracji niepodległości, to problem niezwykle złożony. Kosowo to region ciągłej rywalizacji serbsko-albańskiej, sięgającej w swych korzeniach XIV wieku. Kosowo to obszar obecnie zamieszkiwany w olbrzymiej większości przez Albańczyków, a jednocześnie stanowiący historyczne centrum serbskiej państwowości i świadomości narodowej. Kosowo to wreszcie lustro, w którym odbicie znajduje polityka międzynarodowa głównych aktorów światowej sceny politycznej. Niniejsza praca powstawała w szczególnym czasie dla Kosowa. Jej początki przypadają na okres, w którym Kosowo pozostawało protektoratem Organizacji Narodów Zjednoczonych, a więc formalnie częścią Serbii. Natomiast końcowe części pracy powstawały w nowej już rzeczywistości niepodległego Kosowa. Taki stan rzeczy związany był z licznymi zaletami, jak i pewnymi utrudnieniami dla autora. Dynamiczny rozwój wydarzeń z zakresu tematu pracy oraz podlegające ciągłym modyfikacjom procesy polityczne, z jednej strony dostarczały sporo materiałów umożliwiających dokonywanie nowych analiz oraz podejmowanie nowych wątków tematu. Z drugiej jednak strony niestabilność sytuacji generowała nieraz trudności w formułowaniu tez.
Kosovo: from the Autonomy to the Independence. The Role of the International Community in solving the Problem of Kosovo and the Main Implications of the Recognition of the Independence of Kosovo
Keywords: historia Kosowa; wojny bałkańskie; era Slobodana Milosevicia; ograniczenie autonomi Kosowa; serbskie czystki na ludności albańskiej; naloty NATO; niepodległościowe dążenia kosowskich Albańczyków; niepodległość Kosowa; Serbia; wybory parlamentarne w Serbii; separatystyczne dążenia Abchazji oraz Osetii Południowej; rola Rosji