Polityka społeczna Powiatowego Urzędu Pracy jako działania ograniczające i przeciwdziałające zjawisku bezrobocia - Ciułkowski, Sławomir (My University, 2011)
Praca ma na celu pokazać efektywne sposoby przeciwdziałaniu bezrobociu stosowane w Powiatowym Urzędzie Pracy dla powiatu nowosądeckiego. Praca podzielona została na cztery rozdziały. W pierwszym rozdziale omówione zostało pojęcie „bezrobocia”, podstawowe terminy oraz poszczególne jego typy i rodzaje. Ukazano także przyczyny jak skutki tego zjawiska w nawiązaniu do społeczno - ekonomicznych aspektów wpływających na bezrobocie. Drugi rozdział przedstawia polskie regulacje prawne jak również kwestie społeczne dotyczące tego zjawiska. Trzeci rozdział charakteryzuje aktywne i pasywne formy, jakie są wykorzystywane, aby zmniejszać rozmiary bezrobocia i redukować jego następstwa. Opisane zostają jedne z najważniejszych aktywnych sposobów przeciwdziałania bezrobociu takich jak: szkolenia bezrobotnych, roboty publiczne i prace interwencyjne, staże i przygotowania zawodowe oraz pożyczki aktywizujące. Z pośród pasywnych metod scharakteryzowano zasiłki dla bezrobotnych oraz świadczenia przedemerytalne. Czwarty rozdział to badanie poziomu struktury bezrobocia panującego w powiecie nowosądeckim, formy, jakie są stosowane i wykorzystywane w Powiatowym Urzędzie Pracy w celu przeciwdziałania zjawisku bezrobocia, ich efektywność i osiągane wyniki. Bazę źródłową do realizacji pracy stanowi literatura przedmiotu. Do wykonania obliczeń, zestawień i tabel wykorzystano dane statystyczne udostępnione przez Powiatowy Urząd Pracy dla Powiatu Nowosądeckiego oraz Sądecki Urząd Pracy. To w nich zawarte były informacje o lokalnym rynku pracy. Badaniami objęci zostali bezrobotni zamieszkali na terenie powiatu nowosądeckiego, znajdujący się w ewidencji Powiatowego Urzędu Pracy dla powiatu nowosądeckiego w latach 2007-2010.
Social policy of District Labour Office as an action aimed to reduce the phenomenon of unemployment
Keywords: bezrobocie; przyczyny bezrobocia; skutki bezrobocia; społeczne skutki bezrobocia; przeciwdziałanie bezrobociu; urząd pracy