Venture capital i inne źródła finansowania przedsięwzięć podwyższonego ryzyka - Pogodzik, Tetiana (My University, 2008)
Praca dotyczy procesu finansowania rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw przy wykorzystaniu kapitału podwyższonego ryzyka, tzw. venture capital. Celem pracy jest zrozumienie istoty finansowania innowacyjnych przedsięwzięć przez fundusze Venture Capital/Private Equity, które stanowi alternatywę dla tradycyjnych metod finansowania przedsiębiorstw z sektora MSP. Ponieważ finansowanie przedsięwzięć kapitałem typu venture jest wciąż mało powszechne w Polsce, starano się pokazać w empirycznej części pracy efektywność rozwoju firm powstałych na bazie tego kapitału. Ponadto poprzez przybliżenie najważniejszych aspektów oraz uwarunkowań inwestycji venture capital wskazano ogromną rolę, jaką odgrywa to źródło finansowania przedsięwzięć w pobudzaniu wzrostu gospodarczego i podnoszeniu poziomu innowacyjności gospodarki kraju. Podstawowe dane wykorzystane w pracy zostały zaczerpnięte z różnorodnej literatury przedmiotu oraz portali internetowych poświęconych tej tematyce. Do części badawczej zostały wykorzystane dane finansowe spółek giełdowych oraz raporty finansowe analityków giełdowych. W celu pokazania efektywności finansowania przedsięwzięć kapitałem podwyższonego ryzyka zostały przeprowadzone i porównane analizy wskaźnikowe dla dwóch spółek. Jako obiekt badań zostały wybrane spółki Bankier.pl oraz Interia.pl.
Venture capital and other sources of funding higher risk projects
Keywords: sektor MSP; finansowanie przedsiębiorczości; Venture Capital; kapitał podwyższonego ryzyka