Wdrażanie innowacji produktowych w przedsiębiorstwie - aspekt strategiczny - Łabędź, Tomasz (My University, 2012)
Głównym zagadnieniem podjętym w tej pracy jest przedstawienie oraz charakterystyka strategicznych aspektów wdrażania na rynek nowych produktów z punktu widzenia pojedynczej jednostki organizacyjnej. Praca składa się z czterech rozdziałów. Rozdział pierwszy jest to część teoretyczna, która skupia się wokół istoty samego produktu, jego struktury i funkcji jakie pełni. Przedmiotem analizy jest też definicja innowacji, jej rodzaje i znaczenie dla przedsiębiorstwa. Rozdział ten zawiera również charakterystykę cyklu życia produktu. Część druga zawiera analizę poszczególnych etapów kształtowania nowego produktu. Rozdział kończy opis stosowanych w praktyce sposobów testowania prototypu innowacji oraz strategii wykorzystywanych na etapie końcowym wdrażania nowego produktu, tj. podczas jego komercjalizacji. Trzeci rozdział skupia się wokół strategii innowacyjnych przedsiębiorstwa. Początkowa część rozdziału poświęcona jest analizie procesu segmentacji rynku wraz ze stosowanymi na tym etapie strategiami marketingowymi. Dalsza część rozdziału to przegląd ogólnie stosowanych strategii marketingowych na etapie kształtowania produktu, jego wdrażania na rynku oraz prowadzenia kampanii reklamowej. Ostatni, czwarty rozdział pracy, to cześć praktyczna opracowana w oparciu o zgromadzony materiał empiryczny. Ta część pracy podnosi temat strategii innowacyjnych stosowanych w Zakładzie Wyrobów Betonowych „Bruk-Bet”. Rozdział rozpoczyna charakterystyka przekroju działalności przedsiębiorstwa. Dalej następuje analiza kolejnych etapów klasycznego i międzynarodowego cyklu życia produktu, na przykładzie wybranych wyrobów produkowanych w przedsiębiorstwie „Bruk-Bet”. Rozdział prezentuje też klasyfikację innowacji produktowych w przedsiębiorstwie oraz marketingowe strategie innowacyjne stosowane w ZWB „Bruk–Bet” na etapie kształtowania innowacji oraz analizy ekonomicznej, testowania i komercjalizacji nowych produktów. W pracy wykorzystano literaturę przedmiotu, czasopisma branżowe oraz dokumentację udostępnioną przez przedsiębiorstwo.
Implementation of product innovations in an enterprise - a strategic aspect
Keywords: produkt; cykl życia produktu; nowe produkty; strategia innowacyjna; przedsiębiorstwo