Odnawialne Źródła Energii w Polsce. Uwarunkowania rozwoju energii wiatrowej na przykładzie województwa lubelskiego. - Kulas, Agata (My University, 2009)
Celem pracy jest zapoznanie się ze stanem energetyki wiatrowej w Polsce i ocena warunków lokalizacji elektrowni wiatrowych oraz przedstawienie energii wiatrowej na rynku jako usługi, na przykładzie województwa lubelskiego. Pierwszy rozdział zawiera prezentację teoretycznych zagadnień z dziedziny energii odnawialne oraz jej nośników, ze szczególnym uwzględnieniem energii wiatrowej. Dodatkowo w tym rozdziale zawarta została próba oceny możliwości rozwoju oraz potencjał energii pozyskiwanej ze źródeł odnawialnych. Rynek usług energetycznych w Polsce został przedstawiony w rozdziale drugim. Zawiera on między innymi definicję usługi, sektora usług oraz kierunki jego rozwoju. Zaprezentowane zostały również funkcje przedsiębiorstwa usługowego na rynku, ze szczególnym uwzględnieniem rynku energii i jej dystrybucji w Polsce. W rozdziale trzecim przedstawione zostały cele pracy oraz zastosowane metody badawcze na danym obszarze badawczym. Dodatkowo rozdział ten zawiera krótką charakterystykę obszaru badawczego, jakim jest Lubelszczyzna. W ostatnim, czwartym rozdziale zostały zaprezentowane zadania, jakie stoją przed potencjalnymi inwestorami, zaczynając od wyboru odpowiedniej lokalizacji, przeprowadzeniu dokładnych pomiarów, poprzez sporządzenie prawidłowego projektu, a kończąc na budowie i podłączeniem elektrowni wiatrowej do sieci.
Renewable Energy Sources in Poland. Conditions for development of wind energy on the example of the Lublin Province.
Keywords: energia; odnawialne źródła energii; energia wiatru; rynek energetyczny; Polska