Obraz siebie u młodzieży aktywnej hazardowo - Stępień, Aleksandra (My University, 2011)
Celem podjętego programu badawczego była odpowiedź pytanie: Czy i jakie różnice występują w obrazie siebie u uczniów grających w gry losowe i tych, którzy nie podejmują aktywności hazardowej? W oparciu o dane z literatury sformułowano następujące hipotezy: HOg: Występują różnice w obrazie siebie u młodzieży szkolnej uczestniczącej w grach losowych i nie grającej. H1 Młodzież aktywna hazardowo widzi siebie bardziej w kategoriach negatywnych niż młodzież nie grająca. H2 Grający często z symptomami posiadają niższy poziom samoakceptacji niż nie grający. H3 Grający często z symptomami charakteryzują się niższym poziomem selfu niż nie grający. H4 Młodzież aktywna hazardowo charakteryzuje się większym nieprzystosowaniem niż jej nie grający rówieśnicy. W celu weryfikacji hipotez przeprowadzone zostały badania przy użyciu następujących narzędzi psychologicznych: Skala Uczestnictwa w Grach Losowych (SUGL), opracowana w 2007 r. przez Tucholską, Skala Nasilenia Hazardu Problemowego (PGSI), adaptowana przez Tucholską w 2007 r., Tennessee Skala Koncepcji Siebie (TSCS) Fitts’a, przetłumaczona na język polski w 1976 r., Arkusz Personalny własnej konstrukcji. Uzyskane z badań dane zostały opracowane statystycznie i psychologicznie. Pozwoliły one na weryfikację przyjętych hipotez. Hipoteza pierwsza potwierdziła się, oznacza to, że zaniżony obraz siebie jest czynnikiem ryzyka uzależnienia od hazardu, jak i aktywne i coraz bardziej nasilone granie, nie pozostaje bez wpływu na samoocenę i poziom obrazu siebie. Hipoteza druga również została potwierdzona, co oznacza, że młodzież aktywna hazardowo cechuje się bardziej negatywną oceną swojego zachowania i postępowania. Osoby aktywne hazardowo spostrzegają siebie jako osobę „złą” o zaniżonej wartości moralnej niż grupa osób nieaktywnych hazardowo, w związku z czym, Hipoteza trzecia została potwierdzona częściowo. Hipoteza czwarta również została zweryfikowana pozytywnie. Młodzież aktywna hazardowo spostrzega siebie jako osoby nieprzystosowane.

The main aim of this research is an answer to a question: if there are differences, and if so, then what are the differences between the youth who gamble and those young people who don't. Thereupon we can formulate few hypothesis': Hog: that there are differences between those school kids who do gamble and those who don't. H1 The youth who gamble in an active way see themselves as if they are more negative, than those who do not gamble at all. H2 Gamblers have problems with self-acceptance whereas non-gamblers have less problems with it. H3 For gamblers with sympthoms it is very characteristic to have lower 'self' level than non-gamblers. H4 Also, for the part of youth who is active in gambling it is harder to adapt than for non-gamblers. To verify those hypothesis' I made some researches using the following psychological tools: SUGL by St. Tucholska (2007), PGSI addapted by St. Tucholska (2007), TSCS by W.H. Fitts translated into Polish in 1976, and my own Personal Drawing Board. The first hypothesis is true, what means, that there is a risk that the gambler may have a lower self-assessment. The second hypothesis is also true, what means that it is characteristic for the gambler to be more negative against himself or herself. Those people who are active in gambling often see themselves as a 'bad' person, and with lower moral value than non-gamblers. That means that the third hypothesis is true only in a part. The fourth hypothesis is also positive according to the research that I took, what means that for the gamblers it is characteristic to have abnormally formed personality structure, and they perceive themselves as people for whom it is hard to acclimatize.
Self image in active junior gambling
Keywords: hazard; młodzież; psychologia; uzależnienie