Analiza zjawiska mobbingu - Rzeźnik, Dorota (My University, 2011)
Niniejsza praca magisterska przybliża zjawisko mobbingu występujące w środowisku pracowniczym. Ukazuje unormowania prawne, formy i płaszczyzny podejmowanych działań antymobbingowych. W pracy dokonano analizy zjawiska mobbingu z wykorzystaniem dorobku nauki, w tym naukowców polskich. Część metodologiczna niniejszej pracy zmierza do ustalenia poziomu świadomości wśród Polaków i czynnych zawodowo pracowników firm o patologii środowiska pracowniczego, którym jest mobbing i działaniach antymobbingowych. Cele niniejszej pracy oraz postawione hipotezy dzięki zastosowaniu narzędzi badawczych: analizy źródeł wtórnych i przeprowadzonych badań sondażowych pozwoliły wysnuć dające do myślenia wnioski oraz dostarczyć wielu ważkich spostrzeżeń.
Analysis of mobbing in Poland
Keywords: mobbing; mobber; mobbingowany; pracownik; pracodawca; świadomość; działania antymobbingowe