Doskonalenie wewnętrznego systemu motywacyjnego w przedsiębiorstwie SGL Carbon S.A. w Nowym Sączu - Nosal Magdalena (My University, 2007)
Niezbędnym warunkiem funkcjonowania firmy jest zwrócenie szczególnej uwagi na efektywne sposoby motywowania pracowników i aktywizowania ich potencjału intelektualnego. Wewnętrzny system motywacyjny stanowi niezbędny warunek tego, aby pracownicy mogli wykazać się kreatywnością oraz zaangażowaniem w realizowane przez siebie zadania. Dlatego tak ważne jest, aby ten system ciągle usprawniać i doskonalić w kierunku zgodnym z oczekiwaniami i potrzebami pracowników. Warto także pamiętać, że pracownik umotywowany w niewłaściwy sposób, mający nawet wysokie kwalifikacje, może być dla przedsiębiorstwa mało przydatny. Zatem dobrze funkcjonujący wewnętrzny system motywacyjny firmy służy nie tylko kształtowaniu właściwych postaw zawodowych, ale w równym stopniu inicjuje sprawne wykonywanie zleconych zadań. Skuteczność i efektywność działania personelu w środowisku pracy zależy w dużej mierze od siły motywacji pracownika. Im jest ona silniejsza, tym energiczniejszą i większą aktywność przejawia pracownik i tym większą wykazuje determinację w dążeniu do nakreślonego zadania. Celem niniejszej pracy jest przybliżenie problematyki związanej z motywowaniem pracowników do wydajniejszej i skuteczniejszej pracy oraz przeprowadzenie analizy systemu motywującego pracowników w przedsiębiorstwie SGL Carbon S. A. w Nowym Sączu. Szczególnie przydatne będą odpowiedzi na pytania: czy funkcjonuje spójny system motywacyjny w firmie? Czy zaspokojony jest poziom oczekiwań pracowniczych w odniesieniu do czynników motywacyjnych? Które czynniki motywacyjne skuteczniej zwiększają zaangażowanie i efektywność personelu SGL Carbon S. A.?
Perfecting the internal system of motivation at SGL Carbon S.A. in Nowy Sącz
Keywords: motywacja; zarządzanie zasobami ludzkimi; systemy motywacyjne; płaca; pozapłacowe środki pobudzania motywacji; komunikacja w firmie; refreshing personalny; mobbing w pracy; SGL CARBON S.A. w Nowym Sączu