Ocena systemu motywowania pracowników na podstawie Deutsche Bbank PBC S.A. - Śmietana Renata (My University, 2007)
Dobrze zmotywowani ludzie lepiej wykonują swoją pracę. Nie tylko akceptują jej sens ale również zabiegają nie tylko o to by ich działania przynosiły konkretne i zgodne z założeniami efekty dla firmy, w której pracują, ale także o to aby oni sami mogli czerpać zadowolenie z tego co robią. Zasadny jest zatem fakt, iż wszystkie organizacje, zarówno te nastawione na zyski, jak i organizacje typu non- profit, od lat interesują się tym, co należy zrobić aby dzięki ludziom osiągnąć sukces. W swojej pracy zawarłam właśnie rozważania na temat motywowania pracowników. Postanowiłam zastanowić się nad odpowiedzi na dwa wydaje mi się kluczowe pytania jakie stawiają sobie dzisiaj chyba wszyscy menedżerowie, a mianowicie: „Co tak naprawdę pobudza człowieka do działania?”, oraz „Jakie warunki pracy powinniśmy stworzyć ludziom aby dobrze i chętnie pracowali ?” Podmiotem badań niniejszej pracy jest firma Deutsche Bank PBC S.A. oraz jej system motywacyjny. Celem pracy jest analiza i ocena systemu motywacyjnego oraz na jej podstawie zaproponowanie zmian mających usprawnić proces motywowania pracowników w Deutsche Bank PBC S.A.
Evaluation of the motivating employee motivation system in Deutsche Bank PBC S.A.
Keywords: motywacja i motywowanie; modele motywacji; system motywacyjny w organizacji; płacowe czynniki motywacyjne; pozapłacowe środki pobudzania motywacji; Deutsche Bank PBC S.A.