Kobiety w społeczeństwie jako niedocenione źródło talentów - równouprawnienie czy dyskryminacja? - Hopej, Anna (My University, 2011)
Dokonując przeglądu bogatej literatury z zakresu zarządzania starałam się w swojej pracy naszkicować aktualną sytuację kobiet w biznesie i ich szanse na rynku pracy. Zamiarem przedstawionego przedsięwzięcia badawczego jest uzyskanie odpowiedzi na pytanie, czy we współczesnym świecie kobiety są traktowane na równi z mężczyznami, czy też ulegają różnym formom dyskryminacji? Na podstawie analizy zebranego materiału badawczego można stwierdzić, że pomimo powszechnej zgody na większą aktywność kobiet w biznesie i wielu przepisów gwarantujących równouprawnienie płci, wiele z nich wciąż stanowi swoisty hamulec dla rozwoju karier zawodowych pań. Dzieje się tak między innymi dlatego, że pracodawcom stawia się pewne wymagania, jeśli chodzi o zatrudnianie kobiet, co wywołuje w nich strach przed ich zatrudnianiem i przynosi skutek odwrotny od zamierzonego. Badania przedstawione w ramach tego opracowania zostały przeprowadzone za pomocą formularzy ankietowych wśród pracownic instytucji państwowych oraz prywatnych. Wśród ankietowanych było 50 kobiet. Wszystkie badane zostały poproszone o zapoznanie się z pytaniami, a następnie o szczere odpowiedzi. Analiza wyników badań doprowadziła do udzielenia odpowiedzi na postawione w pracy hipotezy badawcze, które szczegółowo zostały opisane w czwartym rozdziale.

In reviewing the extensive literature on management I tried to sketch the current situation of women in business and their job prospects. The intention of the presented research project is to answer the question whether in today's world women are treated equally with men, or they are subjected to various forms of discrimination. Based on analysis of collected research material can be concluded that, despite widespread agreement on the greater participation of women in business and many regulations guaranteeing gender equality, many of them still represent a brake to the development of professional career for women. This is partly because the employers are put to some requirements when it comes to hiring women, causing fear in their employment and bringing the opposite effect. The research presented in this study was conducted using the survey forms among workers of state and private institutions. Among the respondents 50 women were surveyed. All the subjects were asked to read the questions carefully and to give the honest answers. The analysis of the test results led to the answer posed in the research hypotheses which have been described in detail in the fourth chapter.
Women in society as an underestimated source of talents - equality or discrimination?
Keywords: równość płci; stereotyp; dyskryminacja; szklany sufit; inteligencja emocjonalna; przywództwo interaktywne; myślenie sieciowe; gender equality; stereotype; discrimination; glass ceiling; emotional intelligence; interactive leadership; thinking network