System ewidencyjny wspomagający prace przedsiębiorstwa budowlanego - Iwański, Szymon (My University, 2011)
Celem pracy jest zaprojektowanie i utworzenie rozwiązania wspomagającego duże przedsiębiorstwo budowlane w zakresie ewidencji gospodarki magazynowej, jak i prowadzenia bazy zawierającej dokumenty poświadczające odbyte szkolenia i badania okresowe przez pracowników firmy. Takie oprogramowanie jest bardzo potrzebne i pożądane w firmach budowlanych. Wskazuje na to nabyte przeze mnie doświadczenie oraz moja współpraca z firmą tego typu, działającą w regionie. Na obecnym poziomie rozwoju informatyki jest wiele sposobów oraz technik komputerowych pozwalających wspomóc procesy tego typu w dużych przedsiębiorstwach. Jednym z nich jest napisanie oprogramowania specjalistycznego, według konkretnych wymogów zamawiającego w tym przypadku dużej firmy budowlanej, która działa na terenie całego kraju. Takie oprogramowanie musi być przede wszystkim bardzo funkcjonalne, i proste w obsłudze, aby było jak najlepiej wykorzystywane przez pracowników firmy. Argumenty, które przemawiają za stworzeniem specjalistycznego oprogramowania do w/w celów, w przeciwieństwie do tworzenia serwisu WWW spełniającego określone cele to: - możliwość szybkiego i łatwego wyszukiwania potrzebnych informacji ;- duża ilość wprowadzanych informacji ;- równoczesny dostęp dla wielu użytkowników przez sieć komputerową ;- w pełni efektywna praca z systemem, nawet w przypadku bardzo wolnych łączy internetowych ;- szybkość i elastyczność transmisji danych między aplikacją a bazą danych ;- możliwość rozbudowy o dodatkowe funkcje ;- łatwy w obsłudze interfejs użytkownika.
The registration system supporting the work of construction company
Keywords: budownictwo; systemy wspomagania zarządzania; gospodarka magazynowa; komputerowe wspomaganie zarządzania