Zasada optymalizacji w postępowaniu upadłościowym a względy natury ekonomicznej i finansowej - Dziadosz Stanisława (My University, 2005)
Istotą gospodarki rynkowej opartej na wolnej konkurencji przedsiębiorców i swobodzie podejmowania działalności gospodarczej, jest dynamika tak co do postępu technicznego i technologicznego jak i ilości podmiotów gospodarczych. Wolna konkurencja powoduje, że produkty jednych podmiotów uzyskują akceptację rynku nabywców, inne zaś takiej akceptacji nie uzyskują, co prowadzi do istotnych trudności producentów, aż do upadłości włącznie. W krajach gospodarki rynkowej o bogatych doświadczeniach liczba małych i średnich przedsiębiorców, która z różnych powodów nie jest w stanie sprostać wymaganiom konkurencji i w konsekwencji upada – sięga kilkunastu procent rocznie. Nie powoduje to jednak zapaści w gospodarce, bo na ich miejsce powstaje tyleż ( a nawet w wielu krajach więcej ) nowych firm próbujących sprostać konkurencji. Polska, która od 1989 r. buduje gospodarkę rynkową, podlega tym samym prawom i upadanie jednych firm i powstawanie nowych, które tworzą nowe miejsca pracy i produkty, jest zjawiskiem normalnym. Przedmiotem niniejszej pracy jest bankructwo firm czyli upadłość oraz zasady będące głównym fundamentem przyjętych w postępowaniu upadłościowym rozstrzygnięć.
Keywords: prawo upadłości; postępowanie upadłościowe; stan niewypłacalności; skutki ogłoszenia upadłości; organy postępowania upadłościowego; likwidacja masy upadłości; gospodarka rynkowa; bankructwa w/g braży