E-faktura jako nowa forma bankowości elektronicznej w polskim systemie bankowym - Sadowska, Patrycja (My University, 2010)
Intensywny rozwój bankowości elektronicznej przyczynił się do ciągłego wprowadzania coraz to nowszych usług finansowych m.in. usługi elektronicznego fakturowania, które określa się mianem elektronicznej prezentacji i płatności rachunków. Elektroniczna prezentacja i płatności rachunków to nic innego jak umożliwienie przedstawiania rachunków klientom oraz ułatwiania im płatności drogą elektroniczną, która pozwala wyeliminować koszty związane z rachunkami w formie papierowej. Celem pracy było przybliżenie zagadnień związanych z elektroniczną fakturą, wskazanie potencjału oraz korzyści wynikających z wdrożenia e -faktur oraz ukazanie ich, jako nowoczesnej, przyszłościowej i wartościowej metody płacenia. W pracy starano się przedstawić elektroniczną fakturę, jako efektywne narzędzie stwarzające nowe możliwości zarówno bankom jak i usługodawcom. Była to także próba odpowiedzi na pytanie: Jak wdrożenie usługi elektronicznego fakturowania postrzegane jest przez potencjalnych użytkowników? Bankowość internetowa stworzyła również ogromne możliwości rozwoju banku. Wykorzystanie Internetu zmieniło sposób jego funkcjonowania, sprzedaży oraz do starczania usług. To spowodowało, że na rynku dostrzeżono nowe , alternatywne sposoby regulowania elektronicznych płatności. Dzięki wprowadzeniu usługi EBPP klient zyskał rozwiązanie umożliwiające umieszczenie danych rozliczeniowych od różnych usługodawców oraz dokumentów bankowych w bezpiecznym miejscu, w którym może je przejrzeć i zapłacić. Według ankietowanych Polaków usługa ta cechuje się wysoką oszczędnością czasu, pełną kontrolą nad stanem konta oraz łatwym zarządzaniem płatności. W Polsce nadal większość klientów bankowości internetowej opłaca swoje rachunki w sposób tradycyjny. Wynika to ze stosunkowo niewielkiej ilości uczestniczących banków w procesie elektronicznego fakturowania jak i samych usługodawców decydujących się na wdrożenie ww. usługi.
E-invoice as a new form of electronic banking in the Polish banking system
Keywords: system bankowy; bankowość elektroniczna; usługi finansowe; elektroniczne płatności