Planowanie a skuteczność realizacji celów w jednostce pomocy społecznej na przykładzie Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kamienicy - Wąchała, Marlena (My University, 2013)
Celem pracy dyplomowej była analiza funkcji planowania i wdrażania celów w organizacji ze szczególnym uwzględnieniem jednostek pomocy społecznej samorządu terytorialnego oraz ocena skuteczności wdrażania celów Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kamienicy w latach 2010 – 2012. Zastosowanymi metodami była analiza danych wtórnych jednostki, wywiad bezpośredni częściowo ustrukturyzowany według listy pytań przeprowadzony z kierownikiem i jednym z pracowników, a także obserwacja uczestnicząca. Wykorzystane źródła wtórne pochodziły z dokumentacji jednostki. Natomiast źródła pierwotne stanowiły informacje uzyskane podczas wywiadów, a także dzięki obserwacji. Realizacja celu pracy umożliwiła dokonanie odpowiedzi na pytania badawcze. Ośrodek w okresie 2010-2012 realizował trzyletni projekt ,,Czas na aktywność w gminie Kamienica”, był to główny plan strategiczny. Ponadto w okresie tym wykonywano odpowiednie plany operacyjne wynikające z projektu. Ocena skuteczności realizacji celów za pomocą strategicznej karty wyników została przedstawiona w czterech perspektywach wraz z poszczególnymi miernikami. Na tej podstawie oceniono realizację celów jednostki we wszystkich perspektywach na wysokim poziomie. Wyjątek stanowiła perspektywa rozwoju i klienta, gdzie niektóre cele operacyjne zrealizowano na średnim poziomie.

The aim of the thesis was to analyze the function of planning and implementation of the objectives in the organization with particular emphasis on social welfare units of local government and to evaluate the effectiveness of implementation of the objectives in Community Centre for Social Welfare in Kamienica in the years 2010-2012. In order to achieve to the aim of the thesis, the following methods were used: analysis of the secondary data of the Centre, direct semi-structured interviews with the manager and one of the employees, and participant observation. Secondary data came from the records of the Centre, while primary sources of information were the interviews and participant observation. From 2010 to 2012 the Centre implanted a three-year project titled ”. Time for activity in the community of Kamienica”- it was the main strategic plan. During this time, operational plans related to the project were adopted. The effectiveness of the implementation of the objectives was evaluated with the use of the balanced scorecard, according to four perspectives and specific measures and indicators. On this basis, the implementation of the Centre’s objectives was rated at a high level for all perspectives. The exceptions were development and customer perspectives for which some operational objectives were achieved at an average level.
Planning and the effectiveness of implementation of the aims of the social welfare unit on the example of the Community Centre for Social Welfare in Kamienica
Keywords: planowanie; pomoc społeczna; Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej; strategiczna karta wyników; planning; social welfare; Community Centre for Social Welfare; balanced scorecard