Aktywizacja zawodowa bezrobotnych na terenie powiatu nowosądeckiego - Gumulak Maria (My University, 2007)
Z pojęciem bezrobocia wiąże się nierozerwalnie pojęcie aktywizacji zawodowej. Pod pojęciem aktywizacji zawodowej rozumie się działania skierowane do osób bezrobotnych, mające pomóc tym osobom odnaleźć się w obecnej sytuacji na rynku pracy i znaleźć zatrudnienie. Działania aktywizujące są podzielone na działania pasywne i działania aktywne. Do działań pasywnych zalicza się przede wszystkim zasiłki wypłacane osobom bezrobotnym oraz świadczenia przedemerytalne. Natomiast działaniami aktywnymi są oferowane przez instytucje rynku pracy usługi, instrumenty i programy, do których zalicza się pośrednictwo zawodowe, poradnictwo zawodowe, organizację prac interwencyjnych, robót publicznych, przygotowania do zawodu oraz staże, szkolenia oraz pożyczki na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Celem pracy jest przedstawienie działań instytucji rynku pracy związanych z aktywizacja zawodową osób pozostających bez pracy. Praca składa się z czterech rozdziałów opisujących kolejno zagadnienia wiążące się e zjawiskiem bezrobocia i aktywizacji zawodowej.
Motivating techniques for the unemployed in Nowy Sącz region to reenter the work force
Keywords: bezrobocie; przyczyny bezrobocia; skutki bezrobocia; polityka rynku pracy; programy przeciwdziałania bezrobociu; aktywizacja zawodowa bezrobotnych; powiat nowosądecki; PUP w Nowym Sączu