Leasing jako źródło finansowania przedsiębiorstwa - Kurzeja, Paulina (My University, 2011)
W pracy przedstawione zostały podstawowe zasady funkcjonowania leasingu od genezy po podstawy prawne. W kolejnym rozdziale zwrócono uwagę na specyfikę umowy leasingowej, regulującej wzajemne stosunki pomiędzy uczestnikami transakcji. Dalej przedstawiona została sama transakcja oraz jej opłacalność na tle innych alternatywnych źródeł finansowania przedsiębiorstwa. Ostatnia część zawiera kalkulacje opłacalności ze szczególnym uwzględnieniem aspektu finansowego. Prześledzone zostały różnice pomiędzy kredytem a leasingiem. Omówione zostały wady i zalety oraz sama opłacalność i słuszność ekonomiczna każdego rodzaju przedsięwzięcia. Zawarte wnioski nakazują w sposób jednoznaczny zachowanie dużej stanowczości i rozwagi przy sporządzaniu wniosku zawieraniu umowy. Ponieważ szereg sformułowań ma wpływ na kształt wzajemnych relacji pomiędzy finansującym a korzystającym. Wykonanie analizy poprzedzającej wybór sposobu finansowania danej inwestycji jest podstawą do podjęcia decyzji tak, aby dokonanie wyboru było świadome nie przypadkowe. Kredyt i leasing stanowią alternatywne rozwiązania na sfinansowanie przedsięwzięcia, pomysłu lub inwestycji i są popularnymi rozwiązaniami wśród przedsiębiorców. Leasing jest słuszną ekonomicznie formą finansowania, a w porównaniu do kredytu bardziej korzystną. Udowodnienie tej tezy stanowiło jeden z celów, dla którego powstała praca.
Leasing as source of sponsorship of enterprise
Keywords: leasing; zasady funkcjonowania; źródła finansowania; kredyt bankowy; transakcje leasingowe; umowa leasingowa