Uruchamianie działalności gospodarczej na przykładzie małej firmy „Studio florystyczne - Lotos” - Pociecha, Paulina (My University, 2014)
Praca dotyczy uruchomienia działalności gospodarczej należącej do sektora małych i średnich przedsiębiorstw. Jej celem jest przedstawienie problematyki zakładania działalności gospodarczej w sektorze MSP na przykładzie małej firmy „Studio Florystyczne – Lotos” oraz przedstawienie znaczenia małych firm dla rozwoju gospodarczego kraju. Sektor małych i średnich przedsiębiorstw odgrywa znaczącą rolę dla gospodarki kraju. Stanowi on źródło dochodów dla budżetu państwa oraz budżetów jednostek terytorialnych, bierze udział w tworzeniu PKB. Stwarza także nowe miejsca pracy znacząco przyczyniając się do zmniejszenia poziomu bezrobocia. Praca składa się z trzech rozdziałów. Opisują one szczegółowo wpływ sektora MSP na gospodarkę oraz cele polityki rządu wobec niego, znaczenie i instrukcje tworzenia biznesplanu, źródła finasowania MSP, oraz główne elementy autorskiego biznesplanu „Studia Florystycznego – Lotos”.

My thesis describes how to establish a company in the small or medium business sector. The subject is exemplified by the development of the firm named “The Florist’s Studio – Lotus”. This academic paper also presents the significance of small businesses for the economic growth of the whole country. The small or medium business sector is of great importance for the national economy. It is the source of income for the national and local budgets creating the gross domestic product. Moreover, it counteracts the unemployment generating new jobs. My thesis consists of three chapters. They describe the influence of the small or medium business sector on the national economy and the government’s objectives towards it as well as the rules of creating a business plan and the sources of financing small businesses. The elements of the business plan prepared by “The Florist’s Studio – Lotus” are also included.
Establishing a business based on the example of “The Florist’s Studio – Lotus”
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwo; przedsiębiorca; biznesplan; działalność gospodarcza; kapitał; small or medium business; businessperson; business plan; business; capital; Studio Florystyczne – Lotos; The Florist’s Studio – Lotus