Notatnik na system operacyjny Android oraz generator kodów QR jako przykład uproszczenia komunikacji w środowisku urządzeń mobilnych - Ściepłek, Tomasz (My University, 2012)
Celem pracy było zaprojektowanie oraz zaimplementowanie zaawansowanego notatnika na system mobilny Android oraz stworzenie aplikacji umożliwiającej generowanie dwuwymiarowych kodów QR. Poniższa praca wymagała również zgłębienia wiedzy związanej z programowaniem urządzeń mobilnych. W związku z tym zawarto w niej także informacje dotyczące systemu operacyjnego Android oraz metodologii rozwoju aplikacji na nim działających. Notatnik obejmuje duży wachlarz możliwości systemu oraz realizuje zadania, których autor nie mógł znaleźć w żadnej innej aplikacji tego typu. Jednym z takich zadań jest umożliwienie wprowadzania tekstu za pomocą dwuwymiarowych kodów QR oraz głosu. Generator kodów QR pozwala na tworzenie notatek, list (np. zakupów lub zadań), wizytówek i paru innych formatów. Wygenerowane przez niego kody umożliwiają błyskawiczne przesłanie na urządzenie mobilne nawet do 2000 znaków alfanumerycznych bez konieczności używania klawiatury. Doświadczenie oraz wiedza zdobyta podczas poznawania systemu Android okazały się bardzo cenne i zaowocowały przygotowaniem projektu do programu Google Summer Of Code.
Notepad for Android operating system and QR code generator as an example of communication simplification in mobile environment
Keywords: aplikacje internetowe; technologie mobilne; system operacyjny