Budżet gminy Podegrodzie w latach 2007-2011 - Kotarba, Joanna (My University, 2013)
Podstawowym celem pracy jest przedstawienie zasad tworzenia budżetu, obejmującego dochody i wydatki, które wpływają do podstawowej jednostki samorządu terytorialnego, jaką jest gmina Podegrodzie w latach 2007 - 2011 w zakresie: przeglądu podstaw prawa, opisu zasad tworzenia budżetu oraz prezentacji przykładowego budżetu gminy. Cel, zakres i hipoteza badawcza pracy zakładają osiągnąć, poprzez opis i wyciągnięcie wniosków, potwierdzenie: czy gospodarka finansowa gminy Podegrodzie jest gospodarką samodzielną finansowo.

The main aim of the work is to present the rules of create budgeting-income and expenses, that affect the basic unit of local government, which is a village Podegrodzie between 2007 - 2011 in the review the basics of law, description of the principles of budgeting and a sample presentation municipal budget. Purpose, scope and research hypothesis of work is assumed to be achieved by description and draw conclusions: is he financial management of the municipality's economy Podegrodzie financially independent.
Podegrodzie's Communal budget between 2007 and 2011
Keywords: budżet gminy; dochody; wydatki; gospodarka finansowa; municipal budget; revenue; expenditure; financial management