Motywacja pracowników poprzez zastosowanie bodźców materialnych i niematerialnych na przykładzie przedsiębiorstwa Zakład Budowy Dróg - Prokop, Tomasz (My University, 2012)
Motywacja do pracy jest kluczowym czynnikiem dla funkcjonowania każdego przedsiębiorstwa bez względu na jego wielkość czy profil działalności. Współcześnie przedsiębiorstwa mają szeroki wachlarz sposobów motywowania pracowników przy wykorzystaniu elementów zarówno płacowych, jak i pozapłacowych. W niniejszej pracy zdefiniowano pojęcie motywacji, zaprezentowano również bodźce materialne pełniące funkcję motywatorów oraz omówiono wybrane motywatory pozapłacowe. Badania zostały przeprowadzone przy pomocy kwestionariusza ankiety w Zakładzie Budowy Dróg w Nowym Sączu i pozwoliły na uzyskanie następujących wniosków: system wynagrodzeń uwzględniający indywidualne preferencje pracowników wpływa na wyższy poziom zadowolenia z pracy. Co więcej, stwierdzono, iż przejrzysty system wynagrodzeń uwzględniający specyfikację stanowisk pracy pozwala na uzyskanie wysokiego poziomu satysfakcji z aktualnego wynagrodzenia. Menadżerowie zarządzający przedsiębiorstwem powinni być świadomi, iż prawidłowo zaprojektowany i wdrożony system wynagrodzeń powinien być powiązany z systemem motywacyjnym, gdyż tylko w takim przypadku możliwy jest dynamiczny rozwój organizacji. System ten powinien być poddawany ciągłej kontroli i w razie zaistnienia potrzeby musi być zmieniany lub aktualizowany.

Motivation to work is a key factor for the operation of any enterprise regardless of its size or profile. Nowadays, companies have a wide range of tools to motivate employees by using both wage- and non-wage elements. In this thesis the concept of motivation was described and there were presented financial and non-financial incentives. The conducted research was based on a questionnaire carried out at Zakład Budowy Dróg in Nowy Sącz and it enabled to come to the following conclusions: the system of remuneration that takes into account the individual preferences leads to a higher level of job satisfaction. What is more, it was found that a transparent system of remuneration taking into account job specification allows to obtain a high level of salary satisfaction. Managers should be aware that properly designed and implemented system of remuneration should be linked to the motivation system, because only then it is possible to obtain dynamic development of the organization. This system should be kept under constant review and, if it is necessary, has to be changed or updated accordingly.
Motivation of employees by using tangible and intangible incentives – the case study of Zakład Budowy Dróg
Keywords: motywacja; teorie motywacji; funkcje płacy; formy płac; motywatory pozapłacowe; system wynagrodzeń; motivation; theories of motivation; function of wages; wage forms; non-wage motivators; salary system