Analiza korzyści płynących z zawiązania aliansu strategicznego pomiędzy przedsiębiorstwami na przykładzie aliansu strategicznego firm Renault - Nissan - Spletsteser, Monika (My University, 2011)
Alians strategiczny jako specyficzny i unikalny typ sojuszu przynajmniej dwóch przedsiębiorstw stanowi przedmiot niniejszej pracy. Ta forma współpracy przedsiębiorstw wyróżnia się na tle innych możliwych sposobów współpracy pewnymi cechami charakterystycznymi. Są nimi: fragmentaryczność współpracy, zachowanie niezależności i tożsamości aliantów, odwracalność, a także możliwość współpracy w ramach aliansu firm będących swoimi rywalami. Celem pracy było przeprowadzenie kompleksowej analizy aliansów strategicznych od strony teoretycznej oraz empirycznej, ukazanie realnego oblicza aliansu strategicznego, zbadanie sposobu jego funkcjonowania, przesłanek jego zawarcia, wskazanie możliwości jakie daje ta forma współpracy oraz korzyści z niej płynących na przykładzie konkretnego aliansu pomiędzy firmami Renault, a Nissanem. W drodze przeprowadzonych badań, zidentyfikowane zostały przyczyny zawiązania aliansu, które okazały się różne dla obu przedsiębiorstw: zamierzeniem Renault była ekspansja i wzrost znaczenia Grupy w przemyśle motoryzacyjnym, dla Nissana z kolei alians okazał się sposobem uniknięcia bankructwa. Dla powodzenia sojuszu w formie aliansu strategicznego różnice pomiędzy partnerami mają znaczenie. Nie muszą stanowić one bowiem przeszkód, a wręcz odwrotnie działają na korzyść, pozwalając dzielić się i wypracowywać nowe, lepsze rozwiązania. Ważne jest jednak zorientowanie na czerpanie równomiernych korzyści, z wykluczeniem sytuacji gdy prowadzone działania mają na celu dobro jednego partnera ze stratą dla drugiego. Równie istotnym aspektem z punktu widzenia powodzenia sojuszu jest długotrwały charakter aliansów strategicznych, pozwalający na współpracę po osiągnięciu wyznaczonych celów, poprzez ustanowienie kolejnych, czego przykładem jest analizowany w pracy Alians Renault-Nissan. Poprzez połączenie silnych stron przedsiębiorstw, umiejętnym zarządzaniu aliansem oraz, co jest szczególnie podkreślane przez szefów obu Grup Motoryzacyjnych, respektowanie niezależności i tożsamości marek, alians już od 12 lat cieszy się sukcesami, planując razem dalsze wspólne działania.

Strategic alliance, as a specific and unique type of partnership, at least two of enterprises is the subject of his thesis. This form of business cooperation stands out from other possible due to its characteristic features. These are: the fragmentation of cooperation, independence and identity of partner’s brands, reversibility and the possibility of cooperation within an alliance of companies who are their rivals. The aim of this study was to conduct a comprehensive analysis of strategic alliances from a theoretical and empirical side, to show the real face of the strategic alliance, investigate methods of operation, the conditions for its conclusion, an indication of the opportunities offered by this form of cooperation and benefits using the example of a particular alliance between the Renault and Nissan companies. Analysis of the Renault-Nissan Alliance, is a practical reflection of the theoretical approach of strategic alliances. The reasons for which this alliance has been established for both groups are different, the aim of Renault was the expansion and growth of the Group in the automobile industry, for Nissan, alliance, in turn, was a solution to avoid bankruptcy. For the success of the cooperation in a strategic alliance form, differences between the partners have a meaning. Not because they must be a hindrance, but on the contrary benefit, allowing to share and develop new and better solutions. But it is important to be orientated on scooping equable benefits, with the exception of situations where some action brings benefit for one partner with a loss for the second. An equally important aspect to the success of the alliance is a long-term nature of strategic alliances, allowing to work after reaching the objectives, by establishing the following, which example is analyzed Renault-Nissan Alliance. By combining the strengths of companies, proper managing the alliance and what is especially emphasized by the heads of both groups, respected the independence of Automotive brands and their identities, the alliance for 12 years enjoyed a successful existance and plans together with further joint action.
An analysis of benefits of the strategic alliance between companies on the example of Renault-Nissan Alliance
Keywords: alianse strategiczne; Renault; Nissan; rywalizacja; kooperacja; sojusz; synergia; strategic alliance; competition; synergy