Analiza procesów rekrutacyjnych w przedsiębiorstwie na tle teorii zarządzania zasobami ludzkimi - Dorbach, Anna (My University, 2010)
Niniejsza praca jest próbą zestawienia teorii zarządzania zasobami ludzkimi z realiami panującymi w małych i średnich przedsiębiorstwach regionu nowosądeckiego. Głównym przedmiotem rozważań, stał się proces pozyskiwania pracowników obejmujący rekrutację, selekcję i adaptację społeczno – zawodową pracownika. Rozdział pierwszy niniejszej pracy prezentuje założenia teoretyczne procesów zarządzania personelem. Rozdział ten ukaże założenia polityki personalnej będące podłożem dla prawidłowego procesu rekrutacji, zarys historyczny powstawania teorii zasobów ludzkich i zarządzania nimi oraz wyszczególni najbardziej popularne modele zarządzania zasobami ludzkimi. W drugim rozdziale zaprezentowana zostanie sądecka firma FLEXERGIS Sp. z o.o. – czołowy polski producent zadrukowanych opakowań miękkich wykonywanych w technice fleksograficznej. Rozdział ostatni pozwoli poznać w praktyce źródło oraz drogę budowania i udoskonalania procesów rekrutacyjnych w przedsiębiorstwie FLEXERGIS. W tej części przeprowadzona została szczegółowa analiza procesu pozyskiwania pracownika na stanowisko Asystenta Zarządu. Został scharakteryzowany i oceniony przebieg autentycznego procesu rekrutacji przeprowadzonego w firmie.
The analysis of recruitment processes in an enterprise, in comparision with the theory of human resources management
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; człowiek w organizacji; dobór pracowników; zarządzanie personelem; firma FLEXERGIS Sp. z o.o.; rekrutacja; selekcja; adaptacja społeczno – zawodowa