Korzyści z wdrożenia budżetu zadaniowego w Urzędzie Miasta w Limanowej - Jabrucka, Angelika (My University, 2010)
W pracy podjęta została problematyka oceny efektywności budżetu zadaniowego jako narzędzia zarządzania przez władze samorządowe. Celem pracy było dokonanie analizy, funkcjonującego budżetu zadaniowego w Krakowie, Poznaniu i Gryfinie, jak również możliwość wdrożenia tegoż budżetu w Urzędzie Miasta w Limanowej. Praca składa się z czterech rozdziałów. Pierwszy rozdział określa podstawowe rodzaje i podział budżetu państwa, a także charakterystykę budżetu tradycyjnego i zadaniowego. W rozdziale drugim scharakteryzowano etapy opracowywania budżetu, a także zakres szacowania wpływów i wydatków budżetu państwa. W rozdziale trzecim przedstawiono zadania i budżet Urzędu Miasta w Limanowej na przełomie lat 2005-2009. W rozdziale czwartym przedstawiono kluczowe pojęcia oraz etapy wdrażania budżetu zadaniowego w Krakowie, Poznaniu i Gryfinie, oraz możliwość zamiany systemu tradycyjnego na system zadaniowy w Urzędzie Miasta w Limanowej. Zarówno w Krakowie, Poznaniu jak i Gryfinie budżet zadaniowy przyniósł oczekiwany rezultat. Zastosowanie budżetu zadaniowego w Urzędzie Miasta w Limanowej również przyczyniłby się do efektywniejszego planowania i wydatkowania środków publicznych. Budżetowanie zadaniowe przyniesie jednak wymierne korzyści tylko wtedy, jeśli cały proces będzie dobrze przygotowany.
The advantages of implementing the task budget in Town Council in Limanowa
Keywords: budżet zadaniowy; budżet; system budżetowania; Urząd Miasta w Limanowej