Skłonności motywacyjne oraz heurystyki wpływające na proces podejmowania decyzji przez inwestorów giełdowych - Strzelec, Dagmara (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy jest zbadanie racjonalności oraz skłonności poznawczych inwestorów giełdowych. W odniesieniu do finansów behawioralnych, autorka pracy chce poznać skłonności motywacyjne i heurystyki wpływające na proces podejmowania decyzji inwestycyjnych. Badania empiryczne przeprowadzono drogą elektroniczną na podstawie specjalnie skonstruowanej ankiety. Na ich podstawie udało się ukazać i wyjaśnić, które ze skłonności behawioralnych oddziaływają na inwestorów najsilniej. Występujące na rynkach finansowych i potwierdzone wcześniejszymi badaniami anomalie, starano się potwierdzić w oparciu o zachowania osób biorących udział w przeprowadzonych na potrzeby niniejszej pracy badaniach.

The purpose of this thesis and research is to investigate the extent to which the respondents’ financial decisions, with respect to behavioral finance, are influenced by various factors and attributes. Depending on the degree of risk an individual can take, time duration of an investment, the level of knowledge an individual investor possesses, security or safety aspects of an investment, the availability of disposable funds and many other parameters, an author wants to show what motivates investors and which heuristics affect their process of making financial decisions. Empirical study was based on a survey which was distributed via the Internet. The results proved and explained which behavioral factors were the strongest and most important in affecting personal investments. Anomalies existing on a financial markets and proven by numerous studies were confirmed by respondents’ behavior.
Behavioral factors and motivators affecting stock market investors' financial decisions
Keywords: finanse behawioralne; teoria portfelowa; efektywność rynku; racjonalność; heurystyki; skłonności motywacyjne; skłonności poznawcze; anomalie