Analiza systemu motywacji pracowników działu sprzedaży w firmie Polbita Sp. z o. o. - Wiewióra, Iwona (My University, 2013)
Realizacja celów strategicznych każdej organizacji uzależniona jest od jej pracowników. Dlatego bardzo ważnym elementem zarządzania zasobami ludzkimi są działania zmierzające do pozyskania i zatrzymania najwartościowszych zasobów ludzkich oraz mechanizmy motywujące pracowników, skutkujące zwiększeniem efektywności pracy i zaangażowania. Najczęściej stosowanymi narzędziami motywującymi są czynniki finansowe. Ich działanie uzupełniane są elementami stymulującymi motywację wewnętrzną. W sferze badań autorskich znalazła się efektywności przyjętej strategii motywacyjnej firmy Polbita. W wyniku analizy uzyskanych danych stwierdzono, że największym potencjałem motywacyjnym charakteryzują się czynniki finansowe. Wymagają one jednak uzupełnienia o czynniki niefinansowe. Zauważono, że szczególnie pozytywnie na stosunek zatrudnionych do ich pracy oddziaływają mechanizmy wynikające z kultury organizacyjnej. Styl zarządzania i atmosfera pracy motywują pracowników do większego zaangażowania i pracy na rzecz zespołu.

Achievement of strategic goals of each company depends on competences of employees. That is why some of the most important roles of Human Resources Management are to obtain and keep the most valuable workers in the organization and to create efficient motivation system, which will increase work efficiently and commitment of all employees. Financial motivation factors are widely used in different kind of companies and they are often supplemented by those elements which directly stimulate intrinsic motivation. The aim of conducted research was to asses the effectiveness of the motivation strategies implemented in Polbita Sp. z o.o. One of the most important conclusion is that financial factors have the most powerful potential in motivating people but they have to be supplemented by non-financial factors. It has been noticed that organizational culture has strong influence on behaviors of all employees. What is more management style and work atmosphere encourage people to contribute more time and effort towards teamwork. Those two factors have also influence on workers' greater involvement in the work process.
Analysis of motivation system implemented in sales department in Polbita Sp. z o.o.
Keywords: demotywator; kultura organizacyjna; motywacja; motywator; zarządzanie zasobami ludzkimi; organizational culture; motivation; motivator; human resource management