Wybrane techniki menedżerskie w zarządzaniu - Pruś, Kinga (My University, 2010)
Celem pracy jest przedstawienie technik menedżerskich w zarządzaniu. Każde przedsiębiorstwo, organizacja, instytucja, aby jak najlepiej funkcjonować-przynosić zyski, powinna stosować niektóre techniki menedżerskie. „Dobry” menedżer, oprócz umiejętności komunikacyjnych, interpersonalnych, aby podejmować jak najkorzystniejsze decyzje dla instytucji, powinien znać i potrafić stosować różnego rodzaju techniki menedżerskie. W odniesieniu do wyżej przedstawionego celu pracy, sformułowano następujące pytania: W jakim celu stosuje się techniki menedżerskie w zarządzaniu? Jak powinien przebiegać proces podejmowania decyzji (decydowania) w instytucji? Szczegółowa analiza ukazała istotę stosowania tych technik w organizacji gospodarczej. Przedstawiono istotny związek pomiędzy organizacją, a stosowaniem technik zarządzania. Opisano podstawowe pojęcia związane z tym procesem, które powinien znać każdy kierownik, menedżer w danej instytucji. Omówiono przyczyny stosowania technik menedżerskich. Podsumowując, aby funkcjonowanie instytucji było bardziej efektywne, a wyniki pracy ludzkiej generowały optymalne działania, należy umiejętnie stosować wybrane techniki menedżerskie w zarządzaniu oraz na etapie decydowania postępować ściśle z określonymi fazami. Tak, aby pracownicy mieli satysfakcję z wykonywanej pracy, a firma uzyskiwała jak największe zyski.
Sellected managers technics in management
Keywords: zarządzanie; organizacja; techniki zarządzania; proces decyzyjny; menedżer