Problematyka wyboru formy opodatkowania dochodów małych i średnich przedsiębiorstw - Poręba, Justyna (My University, 2013)
W pracy przedstawiono szereg informacji dotyczących sytuacji sektora MSP oraz jego znaczenia dla współczesnych gospodarek. Omówiono aspekty związane z polskim systemem podatkowym, a także bariery, jakie przedsiębiorcy spotykają na drodze do efektywnego zarządzania prowadzoną przez siebie działalnością. Zaprezentowano również charakterystykę dostępnych dla mikro, małych i średnich przedsiębiorstw form opodatkowania. Głównym problemem badawczym jest ocena metod rozliczania podatków i wybór najbardziej optymalnego rozwiązania na przykładzie sądeckiego mikroprzedsiębiorstwa. Autor przyjmuje przy tym, iż czynnikiem decydującym o tym wyborze jest wysokość naliczonego podatku. Ponadto w rozdziale empirycznym dokonano szczegółowych obliczeń, zestawień i porównań, ułatwiających podjęcie decyzji. Wzięto przy tym pod uwagę wszystkie możliwe przypadki. Dla badanego przedsiębiorstwa potwierdziła się postawiona przez autora hipoteza, iż wysokość podatku ma znaczący wpływ na wybór formy opodatkowania działalności gospodarczej. Dodatkowo potwierdzono, że znajomość aspektów podatkowych oraz chęć poszukiwania nowych rozwiązań, może przysporzyć danej jednostce znaczących oszczędności finansowych.

The project presents various information regarding situation of MSP sector and its importance for contemporary economy. The Polish tax system has also been described, as well as barriers that entrepreneurs encounter on their way to effective management of their companies. What is more, different forms of taxation available to micro, small and medium enterprises have been characterized in the project. The main research problem is the evaluation of the methods of tax return and selecting the best solution for a microenterprise located in Nowy Sacz. The author assumes that the main factor that affects that decision is the amount of tax paid. Moreover, the empirical chapter presents detailed calculations and comparisons that help to make the decision. All possible cases have been taken into account. The thesis that the amount of tax paid has a great impact on the choice of a form of taxation by a company has been confirmed in the case of the examined enterprise. What is more, the fact that the knowledge of the aspects of taxation as well as the willingness to search for new solutions may result in major financial savings, has also been confirmed.
The issues involved in the choice of the forms of taxation of small and medium enterprises
Keywords: rola MSP; bariery rozwoju MSP; polski system podatkowy; podatki dochodowe; analiza porównawcza; the role of MSP; barriers to development of MSP; Polish tax system; income tax; comparative analysis