Perspektywy prasy lokalnej w dobie Internetu na przykładzie powiatu limanowskiego - Mrózek, Zofia (My University, 2010)
W pracy starano się udowodnić, że tradycyjna, drukowana prasa lokalna, może nie tylko przetrwać, ale też skutecznie konkurować z coraz łatwiej dostępnym i wciąż rozwijającym się rynkiem wydawnictw internetowych. Rozdział pierwszy poświęcę mediom cyfrowym. Dokonam ich charakterystyki, przeglądu możliwości technicznych w komunikacji oraz mocnych i słabych stron. W rozdziale drugim dokonam charakterystyki czasopism lokalnych. Rozdział trzeci należy już do części badawczej. Przedstawiono w nim historię i aktualny stan czasopism lokalnych na terenie powiatu limanowskiego w oparciu o informacje uzyskane od redaktorów, pracowników do spraw promocji, a także na podstawie analizy własnej numerów archiwalnych i aktualnych. Omówiono czasopisma wydawane przez urzędy gmin, stowarzyszenia, parafie i szkoły. Rozdział czwarty poświęcono badaniom ankietowym przeprowadzonym na terenie powiatu limanowskiego na temat stosunku mieszkańców do mediów elektronicznych i gazet lokalnych wydawanych w tradycyjnej postaci papierowej. Celem badania społeczności lokalnej jest określenie czy preferowanym źródłem informacji są publikacje internetowe, czy też gazety lokalne. Do badania wybrano młodzież Zespołu Szkół Nr 1 w Limanowej. Na podstawie tych wszystkich rozważań można powiedzieć, że prasa lokalna drukowana ma nadal przed sobą przyszłość i będzie się nadal rozwijać jako medium konkurencyjne w stosunku do serwisów internetowych. Badania wskazują na to, że młodsza część populacji częściej niż osoby powyżej 18 roku życia sięga do serwisów internetowych. Jednak wszystkie badane grupy wykazują duże zaufanie dla gazet lokalnych.
The perspectives of the local press in the era of the Internet on the example of Limanowa District
Keywords: społeczeństwo informacyjne; prasa; czasopiśmiennictwo; media; powiat; Internet