Co jest gwarantem sukcesu wyborczego? Analiza kampanii wyborczych na przykładzie wyborów prezydenckich w latach 1990 - 2010 - Sosińska, Katarzyna (My University, 2012)
Praca ma na celu dowiedzenie tezy, że takie elementy kampanii wyborczych jak: pieniądze, zaplecze partyjne i struktura organizacyjna, są podstawą politycznego sukcesu i w sposób znaczący wpływają na wynik wyborów. Pierwszy rozdział pracy dotyczy przede wszystkim klasyfikacji metod wykorzystywanych przez polityków w trakcie kampanii wyborczych do promowania swojego wizerunku i zyskania poparcia społecznego dla swojej kandydatury. Drugi rozdział zawiera charakterystykę źródeł, jak również przepisy dotyczące finansowania kampanii wyborczych. Ukazanie wyborów z tej perspektywy, ponadto wyjaśnienie działalności komitetów wyborczych oraz analiza składników kampanii w odniesieniu do jej finansowych aspektów zarówno przed, jak i po reformie zasad finansowania miały na celu zbadanie, czy i w jakim stopniu przebieg kampanii oraz wynik wyborów uzależniony jest od posiadanych przez kandydatów nakładów pieniężnych. Rozdział trzeci został w całości poświęcony analizie sondaży przedwyborczych i nastrojów społecznych. Jak wynika z przeprowadzonych obserwacji idealny model, na podstawie którego możliwe byłoby określenie, kiedy ubiegający się o urząd prezydencki znajdują się na straconej pozycji nie istnieje. Jak wynika z przeprowadzonych analiz zwycięzcami wyborów prezydenckich stają się przeważnie kandydaci, którzy podczas kampanii wyborczej dysponowali największymi funduszami oraz poparciem ugrupowania, z ramienia którego startowali. Wyjątek stanowiły pierwsze wolne wybory z 1990 roku, kiedy to więcej niż zwycięzca ówczesnych wyborów – Lech Wałęsa – na swoją promocję przeznaczył Tadeusz Mazowiecki oraz wybory z 2005 roku, podczas których wygrał Lech Kaczyński, mimo iż posiadał mniej środków, niż jego główny rywal – Donald Tusk.
What is a guarantee of electoral success? Analysis of the election campaign on the example of the presidential election in 1990 - 2010
Keywords: kampania wyborcza; komunikowanie polityczne; badania sondażowe; polityka; wybory prezydenckie; sukces wyborczy; badania sondażowe