Zastosowanie technik inwentycznych do projektowania innowacyjnych wyrobów i organizacji procesu ich produkcji - Kłaczak Ewelina (My University, 2006)
Sukces organizacji czy przedsiębiorstwa jest często determinowany przez umiejętność radzenia sobie z problemami. Obecnie sukces odnoszą te firmy, które nie starają się unikać problemów, lecz rozwiązywać je. Techniki twórczego myślenia są podstawowym narzędziem generowania pomysłów pozwalających rozwiązać nawet bardzo skomplikowane problemy. Metody te stają się również pomocne w planowaniu organizacyjnym. Są niezbędne w poszukiwaniu nowych rozwiązań, pomysłów, projektów, planów, zadań. Jednocześnie metody twórczego myślenia pomagają udoskonalać już istniejące procesy czy systemy. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie, w jaki sposób metody twórczego myślenia ułatwiają procesy planowania oraz jak wpływają na wzrost efektywności zarządzania. Praca prezentuje, w jaki sposób poprzez proces generowania nowych pomysłów poszukuje się nowych rozwiązań. Przedstawiono pojęcie metody i techniki, opisano metodykę badań organizatorskich oraz proponowane metody planowania w czasie i przestrzeni. Zawarto opis różnych metod inwentycznych oraz szczegółowy opis dwóch metod: burzy mózgów i analizy morfologicznej. Przedstawiono charakterystykę firmy wraz ze szczegółową analizą procesu produkcyjnego podstawowego produktu firmy. Opisano, w jaki sposób w procesie twórczego poszukiwania nowych rozwiązań powstały pomysły na udoskonalenie produktów firmy „DELTA” oraz zawarto propozycję produkcji nowego modelu produktu.
Application of the invention techniques to project innovative products and organize the production process of them
Keywords: techniki inwentyczne; techniki organizatorskie; twórcze myślenie; innowatyka; burza mózgów; analiza morfologiczna