Motywacja jako sprzymierzeniec pracodawcy w zarządzaniu pracownikami działów sprzedaży i administracji na przykładzie przedsiębiorstwa Tikkurila Polska S.A. - Kołodziej, Anna (My University, 2009)
Celem pracy jest przedstawienie motywacji do pracy jako sprzymierzeńca pracodawcy w zarządzaniu pracownikami i jako pewnego rodzaju narzędzia w całym bogactwie instrumentarium zarządzania. Celem pracy jest także ustalenie tego, czy różne grupy pracowników motywują do pracy takie same formy wynagradzania. Praca ta składa się z trzech rozdziałów. W pierwszym rozdziale przedstawiono istotę i cele motywacji. Następnie zaprezentowano teorie motywacji w ujęciu tradycyjnym i w ujęciu przedmiotowym, a wśród nich teorie treści, teorie procesu i teorie wzmocnienia. W dalszej części pierwszego rozdziału omówiono podstawowe zasady skutecznego motywowania oraz koncepcję systemu motywacyjnego. Poruszono także problem dotyczący niematerialnych form motywacji do pracy, a także krótko scharakteryzowano motywację pozytywną i negatywną. Drugi rozdział pracy poświęcony jest problemowi zarządzania pracownikami w organizacji. Wyjaśniono w nim istotę, cele i funkcje zarządzania zasobami ludzkimi, przedstawiono jego organizację i modele. Omówiono problematykę pozyskiwania nowych pracowników oraz zmniejszania zatrudnienia, opisano techniki oceniania pracowników oraz ich rozwój i szkolenia. Innym ważnym tematem poruszonym w tym rozdziale teoretycznym jest problem wynagrodzeń pracowników i wartościowania pracy. Charakterystyka komunikowania w organizacji, bez którego trudno wyobrazić sobie normalne funkcjonowanie firmy w dzisiejszym świecie, kończy rozdział drugi. Trzeci, empiryczny rozdział pracy przedstawia problematykę metodologii i badań własnych wraz z graficzną prezentacją wyników badań. Przeprowadzone przez mnie badania wykazały, że w naszym kraju wynagrodzenia finansowe mimo wszystko wciąż bardziej przemawiają do pracowników różnych grup niż inne formy wynagradzania, takie jak telefon komórkowy, samochód służbowy, laptop, opieka medyczna itp. Wyniki badań potwierdzają, że na jakość pracy pracowników ma wpływ otwarta i przyjemna atmosfera w pracy oraz jej dobre, bezpieczne warunki.

The purpose of this thesis is to present how motivation at work can become an ally of an employer in the process of managing employees and how it can be used as one of the tools evaluable in the wide range of managerial instruments. In addition, an attempt has been made to see whether different groups of employees are motivated by the same forms of remuneration. The thesis comprises of three chapters. The first chapter starts with the essence and targets of motivation. Next, motivation theories, both from traditional and subjective perspectives, have been described, including material, process and enhancing theories. Further, basic rules of effective motivation and a concept of motivation system has been presented. Finally the problem of non-material forms of motivation for work has been shown, as well as positive and negative motivation has been elaborated on. The second chapter has been devoted to the issue of managing employees in the organization. The essence, goals and functions of human resource management has been presented, including its organization and models. The topic of recruiting new staff and lowering headcount has been described, techniques of evaluating, developing and training the staff have been shown. Another vital topic elaborated in this theoretical chapter is the issue of remunerating employees and evaluating their work. Brief of internal communication, without which it is difficult to imagine normal functioning of any business entity in the modern world, ends the second chapter. The third, empirical chapter of the thesis has been devoted to the issue of methodology and my own research including graphic presentation of research results. Research conducted by me has proved that in our country, financial remuneration still seems to be more appealing for different groups of employees than other forms of rewarding such as company mobile, company car, laptop, medical care etc. The results confirm, that the quality of work is strongly influenced by opened and friendly atmosphere as well as good and safe conditions of work.
Motivation as employer's ally in managing sales and administration staff - Tikkurila Polska S.A. case study
Keywords: motywacja do pracy; zarządzanie zasobami ludzkimi