Wpływ stylów kierowania na motywację pracowników na przykładzie firmy "Geyer & Hosaja" Sp. z o.o. - Jurczak, Edyta (My University, 2011)
Celem pracy jest próba ukazania związku między stylem kierowania a motywacją pracowników. W pracy przyjęto hipotezę główną, iż styl kierowania w istotny sposób oddziaływuje na motywację pracowników. Na podstawie badań ankietowych przeprowadzonych w firmie „Geyer & Hosaya” Sp. z o.o. dokonano identyfikacji obecnego w tej organizacji stylu kierowania oraz zbadano jaki ma on wpływ na zaangażowanie pracujących tam pracowników. Zanalizowano również najistotniejsze czynniki systemu motywacyjnego, który wspiera działalność kierownika w procesie motywacyjnym. Praca składa się z czterech rozdziałów. Pierwsze trzy rozdziały koncentrują się na teoretycznych aspektach kierowania i motywacji pracowników. Czwarty rozdział stanowi ujęcie praktyczne zagadnienia i jest analizą badań przeprowadzonych w firmie „Geyer & Hosaya” Sp. z o.o. W wyniku weryfikacji hipotez szczegółowych możliwa była weryfikacja hipotezy głównej, iż „stosowany w firmie „Geyer & Hosaya” styl kierowania w istotny sposób oddziaływuje na motywację pracowników”. Po identyfikacji stylu demokratycznego stwierdzono, że styl ten pozytywnie oddziaływuje na motywację pracowników.
The impact of management styles on the motivation of employees in companies on the example of Geyer&Hosaja Sp. z o.o.
Keywords: zarządzanie; kierowanie; funkcje zarządzania; przywództwo; zarządzanie personelem; system motywacyjny; style kierowania; motywacja do pracy; motywowanie pracowników