Restrukturyzacja rozwojowa przedsiębiorstwa na przykładzie Jedlickiego Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej Sp. z o.o. w Jedliczu - Grzybowski, Kamil (My University, 2014)
Każde przedsiębiorstwo jest narażone na zmiany w otoczeniu. Otoczenie jest sumą czynników i procesów, które funkcjonują w środowisku zewnętrznym i wewnętrznym firmy. Czynniki te mają wpływ na działalność prowadzoną przez przedsiębiorstwo, które wchodzi z nimi w interakcję. Z powodu zmienności otoczenia firma może znaleźć się w trudnej sytuacji. Odpowiedzią na taki stan rzeczy jest przygotowanie planu restrukturyzacji, który pokaże kierownictwu jakie działania muszą zostać podjęte, aby uzdrowić przedsiębiorstwo. Powodzenie działań naprawczych zależy od trafnego zdefiniowania problemu i właściwego dobrania rozwiązań. Badania zostały przeprowadzone na podstawie danych źródłowych spółki Jedlickie Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej Sp. z o.o. w Jedliczu. Głównym celem pracy było przedstawienie planu restrukturyzacji rozwojowej spółki komunalnej po przegranym przetargu na odbiór i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenu gminy Jedlicze. Przegranie przetargu wiąże się z zaprzestaniem części działalności, a co za tym idzie z podjęciem działań restrukturyzacyjnych. W pracy zostało udowodnione założenie, że rzetelnie przygotowany plan restrukturyzacji rozwojowej i skutecznie przeprowadzony pozwoli przedsiębiorstwu na dalsze funkcjonowanie i rozwój.

Every enterprise is exposed to various changes in the environment. The environment as a whole is the amount of factors and processes which function in the external and internal circle of the company. These factors have an impact on the company’s activities which interact with them. Due to the variability of the environment, the company might find itself in a difficult situation. The best solution to such situation is preparing a restructuring plan, which will show the management what kind of actions must be taken in order to improve the enterprise. Success of those actions depends on the accurate characterisation of the problem and selection of the appropriate solutions. The researchers are based on the source data of JPGKIM in Jedlicz. The main aim of this thesis was to present the restructuring plan of the municipal engineering enterprise after its lost bidding on the collection and recycling of municipal solid waste from the territory of Jedlicze commune. Losing the bidding is connected with the discontinuation of a part of the business. Therefore restructuring actions must be taken. The thesis proves the assumption that plan of restructuring development which is reliable and efficient, contributes to the company’s work and development.
Development restructuring of enterprise as exemplified by Jedlickie Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej Sp. z o.o. in Jedlicz
Keywords: restrukturyzacja rozwojowa; zmiany w organizacji; zwolnienia pracowników; restructuring development; changes in the organisation; firing employees; przedsiębiorstwo komunalne; muncipal engineering