Nadmierna eksploatacja pracownika jedną z przyczyn wypalenia zawodowego na przykładzie przedstawicieli handlowych - Gulińska, Elżbieta (My University, 2011)
W pracy przedstawiono problem nadmiernej eksploatacji pracownika, czyli przeciążenia go pracą zawodową, co w konsekwencji stanowi jedną z przyczyn wypalenia zawodowego i utraty satysfakcji z wykonywanej pracy. Badania na temat wypalenia zawodowego spowodowanego nadmiernym obciążaniem ich obowiązkami zawodowymi przeprowadzono wśród przedstawicieli handlowych. Pytanie problemowe: Czy zbytnie obciążenie nadmiarem pracy, a także stres związany z presją wyników oraz ciągła kontrola pracownika prowadzi do jego wypalenia zawodowego? Populacja badawcza była doborem przypadkowym, grupa przedstawicieli została dobrana losowo. Badaniem wpływu przeciążenia pracą objęto grupę 65 przedstawicieli handlowych. Są to przedstawiciele branży chemii gospodarczej i kosmetyków służących do pielęgnacji ciała. Przedstawiciele są pracownikami różnych firm i koncernów chemicznych Jako metodę badawczą wykorzystano ankietę. Narzędziem pomiarowym był kwestionariusz samodzielnie wypełniany przez respondenta. Jak ukazują wyniki badań przedstawiciele handlowi są poddawani ciągłej presji ze strony przełożonych. I choć problemem nie jest częste rozszerzanie asortymentu przez koncerny chemiczne, a większości przedstawicieli nie stresują relacje z klientami, to niestety wszechobecna i wszechstronna oraz nadmierna kontrola wpływają ujemnie na stan emocjonalny pracowników.
Employee overexploitations as one of the reasons for professional burnout as exemplified by sales representatives.
Keywords: człowiek a praca; praca; wartościowanie pracy; mobbing; wypalenie zawodowe