Psychologiczne aspekty przekazu reklamowego - Bogdańska, Agnieszka (My University, 2009)
Reklama jest stałym elementem naszego życia. Spotykamy się z nią wszędzie. Oglądając telewizję, słuchając swojej ulubionej stacji radiowej czy idąc na spacer. Stawiamy jej często zarzuty, że jest czymś co zaśmieca środki masowego przekazu czy jako niepotrzebny dodatkowy koszt jaki ponoszą konsumenci, bo gdyby nie ona, produkty byłby tańsze. Reklama nie jest tylko czymś negatywnym, bo może dać klientom przyjemność i satysfakcję. Praca składa się z dwóch części teoretycznej oraz empirycznej. W części teoretycznej starano się ukazać proces powstawania reklamy oraz jej rodzaje, sposób w jaki działa na nasze emocje, oraz jakie czynności, mechanizmy mogą być podejmowane, aby właśnie na nie wpłynąć. W drugiej części, empirycznej opisano pokrótce wybrane metody badań psychologicznych oraz wyniki przeprowadzonych badań własnych, które miały na celu zweryfikowanie postawionych hipotez dotyczących wpływu perswazji przekazu reklamowego na dzieci, ekspertów oraz osoby empatyczne.
Psychological aspects of the advertising
Keywords: reklama; psychologia reklamy