Analiza systemu motywacji płacowej na przykładzie firmy „X” - Kołodziej, Justyna (My University, 2011)
Celem pracy jest zidentyfikowanie pojęcia motywacji oraz ocena płacowych czynników motywujących pracowników sklepu ze sprzętem RTV i AGD do ciągłego podnoszenia jakości wykonywanej pracy tak, aby uzyskać satysfakcję klientów. W pracy została dokonana analiza Firmy X. Dokonano analizy systemu motywacyjnego, określając pojęcie oraz dokonując oceny płacowych czynników systemu motywacyjnego. Została przeprowadzona ankieta wśród dziesięciorga zatrudnionych osób w Firmie X i wyniki badań wskazują na duże niezadowolenie pracowników z systemu wynagradzania. Natomiast analizując przedstawiony system motywacyjny opisywanego przedsiębiorstwa (zawarty w ankiecie) można stwierdzić, że jest on skuteczny, ponieważ im wyższa jakość pracy, tym lepsze wynagrodzenie, a firma - dzięki wysokiej jakości standardu obsługi klienta - utrzymuje na rynku pozycję lidera.
An analysis of payment motivation system as exemplified by company „X”
Keywords: systemy motywacyjne; motywacja płacowa; motywowanie pracowników; wartościowanie pracy; płace