Znaczenie przemian w kulturze, świadomości i obyczajowości dla procesu uwalniania się kobiet od stereotypów i zależności, oraz dla ich awansu społecznego, ekonomicznego i politycznego - Kubicz, Anna (My University, 2010)
Problematyka kobieca, która jest treścią niniejszego opracowania, przedstawiona została w co najmniej dwóch wymiarach: historycznym i kontekstowym, mających swoje odzwierciedlenie w konstrukcji pracy. Pierwszy wymiar, historyczny, obejmuje czasy od prehistorii po współczesność. Jego najgłębsze warstwy odsłaniają praprzyczyny uwikłania kobiety w różnego rodzaju zależności. Jest to próba przybliżenia poglądów filozofów, psychologów i historyków, zajmujących się zagadnieniami kobiecości. Jego celem jest zarówno ukazanie historii podporządkowania kobiety, jak również długotrwałego i skomplikowanego procesu uwalniania się od stereotypów. Drugi wymiar, kontekstowy, pokazuje kobiety współczesne w różnych okolicznościach, sytuacjach i warunkach. Pozwala dostrzec, że sposób w jaki kobiety są obecne w dzisiejszym świecie politycznym, biznesowym, a także prywatnym, to rezultat nie tylko stopniowych przemian społecznych i polityczno-gospodarczych, ale także zmieniającej się świadomości i obyczajowości. Część empiryczną pracy stanowi badanie jakościowe nad zjawiskiem sukcesu zawodowego w powiązaniu z jakością życia kobiet. Zrealizowano je z wykorzystaniem techniki wywiadu pogłębionego, wśród kobiet na stanowiskach, z terenu miasta Tarnów. Na podstawie zebranego materiału podjęto próbę zdefiniowania sukcesu zawodowego i kluczowych czynników jego zaistnienia, określenia subiektywnych wskaźników jakości życia, a także wskazania najsilniejszych powiązań tych wskaźników z sukcesem zawodowym badanych respondentek. Poszczególne części pracy poruszają wiele wątków, mając za zadanie ukazać rozległość rozpatrywanego zagadnienia, jednakże z całą pewnością nie wyczerpują tematyki dotyczącej tajemniczej natury kobiecej.
The significance of changes in culture, identity, and morality for the process of emancipation of women from stereotypes and dependence and for their social, economic, and political advancement
Keywords: kobieta; kobieta w pracy; stereotypy płci; sukces zawodowy