Analiza systemu wynagradzania na przykładzie wybranego przedsiębiorstwa przemysłowego - Jeż Małgorzata (My University, 2006)
Niniejsza praca ma na celu wykazać, iż odpowiednio dobrany system wynagrodzeń w danej firmie wpływa pozytywnie na jej kształt i rozwój personelu, a także przeanalizowanie postawionej hipotezy, że skuteczny system wynagrodzeń odgrywa bardzo istotną rolę w pozyskiwaniu, stabilizowaniu oraz motywowaniu pracowników do jak najefektywniejszej pracy. W pracy przedstawiono teoretyczne zagadnienia wynagradzania pracowników oraz metodyczne aspekty budowania systemów wynagrodzeń. Dokonano charakterystyki badanego przedsiębiorstwa, przedstawiono jego strukturę organizacyjną oraz stan i strukturę zatrudnienia w kolejnych latach działalności firmy. Przedstawiono identyfikację głównych składników wynagradzania w badanym przedsiębiorstwie, założenia polityki wynagradzania pracowników na poszczególnych stanowiskach, a także elementy systemu wynagrodzeń stosowane przez przedsiębiorstwo oraz dokonano ich oceny.
Analysis of the remuneration system. A case study of an industrial company
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; system wynagrodzeń; składniki płacy; polityka wynagradzania; wartościowanie pracy