Analiza finansowa na przykładzie KGHM Polska Miedź S.A. - Mowinski, Artur (My University, 2012)
Celem pracy była analiza finansowa na przykładzie przedsiębiorstwa KGHM Polska Miedź S.A. Analiza finansowa zajmuje się badaniem, polegającym na rozbiorze na składniki i badaniu poszczególnych cech, właściwości przedmiotu. Wyniki otrzymane w analizie posłużyły do oceny sytuacji panującej w spółce. Badanie opiera się na analizie bilansu, przepływu środków pieniężnych, rachunku zysków i strat oraz wskaźników. KGHM Polska Miedź notowany jest na WIG 20, który wycenia największe firmy notowane na giełdzie w Polsce. Wartość przedsiębiorstwa jest również determinowana przez ceny miedzi oraz dolara. Z przeprowadzonej analizy wynika, że przedsiębiorstwo znajduje się w dobrej kondycji finansowej, wartość aktywów i kapitału własnego zanotowały znaczący wzrost. Przedsiębiorstwo rozwija się w sposób szybki i stabilny.

The purpose of this thesis was a financial analysis of the KGHM Polish Copper Ltd. Financial analysis is the study, which involves splitting individual components and study the characteristics and properties of the object. Results obtained in the analysis were used to evaluate the company. KGHM Polish Copper Ltd is listed on the WIG 20 index, which measured the largest companies listed on the Polish stock exchange. Enterprise value is also determined by the price of copper and USD. The analysis shows that the company is in good financial condition, assets and equity recorded a significant growth. The company is developing in a fast and stable way.
Financial analysis based on KGHM Polish Copper Ltd
Keywords: analiza; bilans; rachunek; przepływy pieniężne; aktywa; pasywa; wskaźniki finansowe; przedsiębiorstwo; miedź; analysis; balance sweet; account; cash flow; assets; liabilities; financial ratios; enterprise; copper