Leasing i kredyt bankowy w aspekcie zarządzania firmą - Witek, Beata (My University, 2011)
Instytucje finansowe prześcigają się w ofertach dla klientów, którzy potrzebują zewnętrznych środków na swoje nowe inwestycje. Pracę poświęcono porównaniu leasingu i kredytu bankowego pod kątem opłacalności. W pierwszym rozdziale jest mowa o rozwoju leasingu w Polsce na przestrzeni lat oraz opisane są różne rodzaje leasingu wraz z analizą samej umowy leasingowej i sposobów, w jakich umowa ta jest zabezpieczana. Drugi rozdział porusza teoretyczne aspekty kredytu bankowego, kredyt bankowy został podzielony na rodzaje, przedstawiona została również umowa kredytowa wraz z zabezpieczeniami występującymi przy tej formie zewnętrznego finansowania inwestycji. Trzeci rozdział skupia się na porównaniu dwóch opisywanej wcześniej umów, umowy leasingowej oraz umowy kredytowej. Zostały przedstawione zalety i wady obydwóch umów, różnice występujące w finansowaniu za ich pomocą oraz tarczy podatkowej występującej w obydwóch umowach. Ostatni rozdział jest empirycznym przedstawieniem różnicy między leasingiem i kredytem bankowym na podstawie sytuacji Firmy X, która przy zakupie samochodu osobowego, jako środka trwałego do firmy ograniczyła wybór finansowania inwestycji do leasingu i kredytu bankowego. Dane opierają się na autentycznych informacjach instytucji posiadających w swojej ofercie leasing samochodu osobowego lub zakup tegoż samochodu w kredycie. Przeprowadzona analiza opłacalności leasingu i kredytu bankowego wykazała, że korzystniejszą formą finansowania inwestycji w aspekcie zarządzania dla firmy X stanowił leasing operacyjny.
Leasing and bank loan within the context of managing a company
Keywords: leasing; umowa leasingowa; kredyt bankowy; efektywność; porównanie