Motywowanie i wynagradzanie pracowników na przykładzie firmy "Galicja" - Ścianek, Monika (My University, 2007)
Odpowiednio skonstruowany i efektywny system motywacyjny przynosi organizacji szereg korzyści. Wzrasta wydajność pracy i zaangażowanie pracowników w procesy zachodzące w organizacji, pracownicy chętniej rozwijają swoje umiejętności, rośnie stabilność zatrudnienia itd. W rezultacie, przedsiębiorstwo funkcjonuje o wiele efektywniej i osiąga lepsze rezultaty. W przypadku nieodpowiednio skonstruowanego systemu motywacyjnego w przedsiębiorstwie mogą nastąpić niepożądane skutki, tj. sfrustrowanie pracowników, negatywne nastawienie do zarządzających przedsiębiorstwem, obniżenie efektywności pracy, wysoka ro-tacja pracowników, rosnące poczucie niesprawiedliwości, itd. Celem niniejszej pracy jest ocena efektywności systemu motywacyjnego oraz zasad nagradzania w firmie Galicja. Motywem podjęcia tematu była chęć zgłębienia problematyki motywacji realizowanej w przedsiębiorstwie.
Motivating and gratifications of workers on example of “Galicja” company
Keywords: motywowanie w przedsiębiorstwie; zarządzanie zasobami ludzkimi; wynagrodzenia; oceny pracownicze; system wynagradzania pieniężnego; firma "Galicja"