Stres zawodowy wsród pracowników budowlanych - przyczyny, przejawy - Poręba, Łukasz (My University, 2012)
W tej pracy podjęty został bardzo ważny i aktualny temat stresu zawodowego, który dotyka osób zatrudnionych w branży budowlanej. Branża ta jest obecnie jedną z lepiej rozwijających się obszarów Polskiej gospodarki, a co za tym idzie wzrasta w niej zatrudnienie, bardzo często ludzi młodych, podatnych na stres, nieumiejących sobie jeszcze z nim radzić samodzielnie. W związku z tym nieodzowne jest prowadzenie badań monitorujących występowanie stresu wśród pracowników tej branży. Głównym zadaniem pracy jest zatem analiza teoretycznych uwarunkowań stresu zawodowego oraz przeprowadzenie, analiza i interpretacja wyników badań wśród reprezentatywnej grupy pracowników branży budowlanej. Wnioski wyciągnięte z przeprowadzonych badań pokazały, iż jest dużo czynników stresogennych wpływających na pracę i wydajność pracownika, okazuje się iż ankietowane osoby rozumieją stres jako stan emocjonalny negatywnie wpływający na pracę dla większości badanych stres jest barierą przeszkadzającą w wykonywaniu zadania tylko nielicznych mobilizuje do działania Na podstawie wyników analizy można śmiało stwierdzić iż wśród badanej grupy pracowników budowlanych trzeba zastosować szereg działań pozwalających zmniejszyć poczucie stresu zminimalizować jego źródła występowania i udzielić wsparcia pracownikom. Wsparcie to może wypływać bezpośrednio od przełożonego poprzez umiejętne kierowanie i niewywieranie presji na podwładnym.

This MA thesis is devoted to a very important and current problem – occupational stress which affects people employed in the construction industry. This business is nowadays one of the best developing sector of the Polish economy. Therefore, there are more and more people employed in it. These are very often young people, who are prone to stress and unable to deal with it on their own. That is why, research monitoring stress appearance among builders must be conducted. The main aim of this thesis is, therefore, the theoretical analysis of the occupational stress factors, the carrying out, analysis and interpretation of the research results conducted among the representative group of the building industry workers. The carried out research allows to draw conclusions that there are many stressful factors that influence the efficiency of the workers and the work output. It turns out that the respondents understand stress as an emotional condition having a negative influence on their work. For the majority of them stress is a barrier distracting them from their duties, only very few are motivated by it. The results of the analysis form the basis to claim that a lot of action should be taken to decrease the feeling of stress, minimize its sources and help the workers. The superior can give direct support by the effective management and not putting pressure on the subordinate.
Occupational stress among construction workers – the causes and signs of it
Keywords: stres zawodowy; stres; pracownik budowlany; stresory; zapobieganie stresowi; skutki stresu; stress; occupational stress; construction worker; stressors; prevention of stress; effects of stress