Analiza finansowa w procesie podejmowania decyzji inwestycyjnych na przykładzie spółki "OPTIMUS" S.A. Nowy Sącz - Fryc Marzena (My University, 2004)
Celem pracy jest przedstawienie analizy finansowej w procesie podejmowania decyzji inwestycyjnych na przykładzie spółki "OPTIMUS" S.A. Nowy Sącz. Przedstawiono istotę, przedmiot i rolę analizy finansowej, omówiono stosowane metody analiz i technikę przeprowadzania analizy wstępnej i wskaźnikowej. Przedstawiono rodzaje sprawozdań sporządzanych w firmie oraz dokonano charakterystyki spółki OPTIMUS S.A. Przeprowadzono analizę wstępną i wskaźnikową spółki „OPTIMUS” S.A., podjęto próbę dokonania analizy przyczynowej oraz oceny zarządzania długiem w badanym przedsiębiorstwie.
Keywords: finanse; analiza finansowa; analiza wstępna; metody analizy finansowej; sprawozdanie finansowe; rachunkowość; zarządzanie długiem; kapitał obcy