Budżetowanie i kontrola finansowa na przykładzie Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Gródku Nad Dunajcem - Maciaś, Anna (My University, 2010)
Budżetowanie od ponad stu lat jest narzędziem wykorzystywanym przez zarządzających przedsiębiorstwami i jednostkami nie nastawionymi na generowanie zysku. W jednostkach samorządowych podejmuje się decyzje, których skutki sięgają bliższej lub dalszej przyszłości. Budżety samorządowe, będąc podstawowym narzędziem gospodarki finansowej jednostek samorządu terytorialnego umożliwiają podejmowanie konkretnych działań. Należy podkreślić, że zakres działania gminy jest zróżnicowany i szeroki. Koncentrując się na wykonaniu zadań zarówno w sferze lokalnych usług publicznych i w sferze zagospodarowania przestrzennego, jak i w dziedzinach nie stanowiących zadań własnych gminy, na których, funkcjonowanie władze gminy mogą oddziaływać poprzez stosowne narzędzia. Celem mojej pracy jest dokonanie analizy skutków decentralizacji zadań na najniższe szczeble samorządu lokalnego. Poprzez analizę budżetu gminy, oraz planu finansowego jednostki budżetowej chcę zbadać, które zadania są najbardziej kapitałochłonne, czy w ślad za przekazanymi zadaniami, przekazywane są wystarczające środki na ich realizację, oraz w jaki sposób sprawowany jest nadzór nad wykonywanymi zadaniami. Analiza budżetu gminy, a także planu finansowego jednostki samorządu terytorialnego wykazała, że decentralizacja zadań na najniższe szczeble samorządu zyskuje coraz większą rangę. Jednostki wykazują się większą inicjatywą, są prężniejsze i odpowiadają na rzeczywiste zapotrzebowanie społeczności lokalnej.
Budgeting and financial control on example of Commund Cerdre of Social Help in Grodek Nad Dunajcem
Keywords: decentralizacja zadań; samorząd terytorialny; budżet