Wpływ turystyki na rozwój społeczno-gospodarczy województwa małopolskiego - Maurek, Krystyna (My University, 2010)
Celem pracy było przedstawienie i analiza wpływu turystyki na rozwój społeczno-gospodarczy województwa małopolskiego. Tak sformułowany cel pracy pozwolił na sformułowanie następujących hipotez badawczych: 1) Turystyka wpływa na rozwój społeczno-gospodarczy regionu ujęty w strategii rozwoju województwa małopolskiego na lata 2007-2013 2) Umocnienie pozycji województwa małopolskiego w Polsce i na świecie możliwe jest m.in. dzięki opracowaniu nowych działań w obszarze turystyki. Praca składa się z sześciu rozdziałów i zakończenia. Z powyższej pracy wynika, iż turystyka wpływa na rozwój społeczno-gospodarczy regionu ujęty w strategii rozwoju województwa małopolskiego na lata 2007-2013. Małopolska stała się regionem szans mogącym konkurować z regionami na skalę europejską. Jest miejscem, które swą różnorodnością przyciągają turystów oferując im coraz to nowe możliwości, o których świadczą m.in. wpływy z turystyki od turystów polskich i zagranicznych odwiedzających ten region Polski, a umocnienie pozycji województwa w Polsce i na świecie możliwe jest dzięki opracowaniu nowych działań będących strategiczną misją województwa.
The impact of tourism on the socio-economic development of Małopolska Region
Keywords: turystyka; rozwój społeczno-gospodarczy; województwo małopolskie; rozwój regionalny; produkt turystyczny